TORDAI BENCE ESÉLYEI BUDÁN ÉS VÁCON A BALOLDALI 24.HU SZERINT IS UGYANAZOK, AMIRŐL A VÁCONLINE ÍRT

Arra a következtetésre jutott a baloldali média elemzője is, hogy a botrányairól híres Tordai igen könnyen alulmaradhat az ellenzéki előválasztáson a Rózsadombon, hogy aztán jobb híján Vácra ejtőernyőztessék. A hír érdekessége az, hogy pont ugyanarra az eredményre jutott e baloldali lap, mint amiről nemrégiben mi is írtunk a VácOnline-on.

A 24.hu a napokban egy terjedelmes írásban elemezte, hogy kik lehetnek Budán a Fidesz kihívói. Az értesüléseik alapján azt igyekeztek összeállítani, hogy miképpen állhat össze a majdani baloldali jelöltek névsora a budai kerületekben.

Úgy tudják, hogy tavasszal, de legkésőbb az ősszel – ha nem is mind a 106-ban, de – sok választókerületben előválasztáson dönthetnek majd az ellenzék közös jelöltjének a személyéről. Több helyen már látszik, hogy kik állnak rajthoz – írja összeállításában a 24.hu.

Végső döntés még nincs róla, de ha csillapodik a koronavírus-járvány, és feloldják a korlátozásokat, illetve a gyülekezési törvény korlátozását, akkor késő tavasszal tartanák az ellenzéki előválasztásokat az egyéni választókerületekben. A miniszterelnök-jelöltek pedig ősszel csapnának össze, lényeg az, hogy október 23-áig mindenképpen el akarják dönteni, hogy ki lesz az egyesült ellenzék vezére.

Vác szempontjából a lap megállapításai a Budapest 4., az úgy nevezett „rózsadombi death match” kerületben érdekesek.

Azt írja a 24.hu, hogy nagy a tülekedés a II. kerületet és a III. kerület egy kisebb részét felölelő Budapest 4-esben. Ez az a körzet – írja a lap –, ahol a DK-s Niedermüller Péter úgy maradt alul 2018-ban Varga Mihállyal szemben, hogy Ungár Péter nem lépett vissza a javára, ami miatt nem csak Gyurcsány Ferenc pártja, hanem szinte a teljes ellenzék ágyútűz alá vonta a zöldeket.

Szerintük ezért Varga Mihály 2022-ben nem is kockáztat, inkább a II. kerületi önkormányzatban képviselőként dolgozó Gór Csaba ügyvéd indul helyette. Az ő ellenfele viszont biztosan előválasztáson dől el, mert három ellenzéki politikus is itt akar mandátumot szerezni.

A három jelölt nagyon különböző karakter, így ez érdekes csatának ígérkezik. A DK itt indítja Kálmán Olgát is, akit egyszer már a főpolgármester-jelölti előválasztáson – akkor kevés sikerrel – bevetettek, és azóta Gy. Németh Erzsébet tanácsadójaként dolgozik a fővárosi városházán, nem sokat hallatva magáról, bár egy tanácsadónak nem is kell reflektorfényben lennie.

Rajthoz áll ugyanitt Berg Dániel is, a kerület momentumos alpolgármestere, aki a pártban főleg külügyi vonalon mozgó korábbi elnökségi tag, aki imázsa alapján centrista jelöltként hajt a rózsadombi polgárság szavazataira. Továbbá a párbeszédes Tordai Bence is itt próbálkozik, aki leginkább parlamenti akcióiról híres, amelyekkel gyakran kihúzza a gyufát Kövér Lászlónál.