KIK IS A „RÚTAK, A TEHETSÉGTELENEK, A JELLEMTELENEK”? – SZABÓ CSABA SZEMBESÍTŐ VIDEÓJA

Megválasztása óta Matkovich Ilonának már sokszor meggyűlt a baja a valósággal. Ha jóindulatúak akarunk lenni, akkor kedvel költői szabadsággal tekinteni a realitásokra, azonban ha szigorúbbak vagyunk, akkor azt kell mondanunk, hogy tanítómestere szellemi nyomdokaiba lépve, nem mindig szereti kibontani az igazság minden részletét. Szabó Csaba egy új leleplező videóban hívta fel a váciak figyelmét egy még a megválasztása előtti, nagyon komoly valósághajlításra.

Az egykor irodalmi babérokra törő városvezető, annak érdekében, hogy egy jó erőset mondjon az akkori politikai ellenfelére, képes volt egy klasszikus költői szöveget meghamisítani!

MÁRAI SÁNDOR: OLYAN VILÁG JÖN… című versében lecserélte azt a „Mert most ők jönnek…” sort arra, hogy „Mert most ők vannak…”-ra, mert az eredeti szöveg használata kínos lett volna magukra nézve, akik épp „jönni” akartak akkoriban, akik majdan lesznek a „rútak, a tehetségtelenek, a jellemtelenek”… 

A szépek, a tehetségesek, és akiknek jellemük van… Ez nem kötelezi őket arra, hogy nyers politikai érdekből tisztességesen idézzenek egy klasszikust.

Tényleg ciki, tényleg nagyon kínos ez a lebukás az irodalmi szalonok nagyasszonyától, mert így számunkra egyértelműen előhírnökévé válhatott e tudatos hamisítás annak, ami végül meg is érkezett, hogy akik jöttek, azok tényleg „leöntik vitriollal a szépet. Bemázolják szurokkal és rágalommal a tehetséget. Szíven döfik azt, akinek jelleme van.”

***

MÁRAI SÁNDOR: OLYAN VILÁG JÖN…

Olyan világ jön,
amikor mindenki gyanús, aki szép.
És aki tehetséges.
És akinek jelleme van…

A szépség inzultus lesz.
A tehetség provokáció.
És a jellem merénylet!…

Mert most ők jönnek…
A rútak.
A tehetségtelenek.
A jellemtelenek.

És leöntik vitriollal a szépet.
Bemázolják szurokkal és rágalommal a tehetséget.
Szíven döfik azt, akinek jelleme van.