BÁRKI SEGÍTHETI VÁLASZAIVAL A DÉRYNÉ PROGRAM TRENDKUTATÁSÁT

A 2020 tavaszán indult, a Váci Dunakanyar Színház alapító-igazgatója, a V4 Fesztivál és Színházi Találkozó ötletgazdája, Kis Domonkos Márk vezette Déryné Program „Színház mindenkinek! trendkutatás” címmel kérdőívező közös gondolkodást kezdeményezett, március végéig várják a válaszokat. Aki csatlakozik, hozzájárul ahhoz, hogy valós igények alapján fejlődhessen a hazai színházkultúra országos elérése, ráadásul a szerencsés, kisorsolt válaszadók értékes ajándékcsomagot nyerhetnek.

Kis Domonkos Márk vezeti a Déryné Programot (A Társulat, valamint középen Vidnyánszky Attilával a Váci Dunakanyar Színház egykori igazgatója)

A közvéleménykutatás felhívásában így fogalmaznak a kezdeményezők:

„A kultúra mindenkié, nem csupán egy szűk elité. Missziónk a minőségi színházi élmény eljuttatása azokra a területekre is, ahol a kultúrához való hozzáférés lehetősége korlátozott. Hiszünk a kultúra össztársadalmi jelentőségében, hisszük, hogy a kultúra a fejlődés hajtóereje. A kérdőív megválaszolásával Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy a nézői igények alapján fejlődhessen a hazai színházkultúra országos elérése.”

A szokásos korra, nemre, lakhelyre vonatkozó bevezető kérdések után igazán lényegre törő, elgondolkodtató felvetések következnek, íme néhány példaként:

  • Ön szerint fontos, hogy minél több emberhez jusson el a hazai színházkultúra?
  • Milyen forrásból tájékozódik színházi témakörben?
  • Mi alapján választ színházi előadást? (néhány válaszlehetőség a kínálatból: színház-társulat, előadás műfaja, jegyár, utazási távolság, főszereplők személye)
  • A felsorolt műfajok közül melyiket kedveli? (és itt közel tucatnyi műfaj között lehet rangsorolni a tragédiától kezdve a musicalen át a posztmodern műfajokig, pl. performansz, alternatív színház)
  • Mi a mentális és érzelmi szükséglet, amit Ön szerint leginkább hivatott biztosítani a színház?
  • Mennyiben motiválják az alábbi tényezők a színházi előadáson való részvételt? (pár válaszlehetőség ízelítőül: ismerősök ajánlása, örömforrás, szabadidő hasznos eltöltése, szellemi frissesség fenntartása, korábbi pozitív tapasztalatok…)
  • Mennyiben befolyásolják a színházlátogatás kapcsán az alábbiak? (pl.: jegyár, mobilitás-logisztika, társaság)
  • Mekkora összegben költene színházra ha jegyet vagy bérletet vált?
Úton egy előadásra a Társulattal

Talán a leglényegesebbnek nevezhető kérdés azt firtatja, mennyibe ért egyet a válaszadó néhány feltevéssel, például azzal, hogy a színház célja nem csupán a szórakoztatás, fontos, hogy rávilágítson különböző társadalmi jelenségekre; a helyi életminőség, a mentális jólét növelésében kiemelten fontos szerepe van a kultúrának; fontos, hogy Magyarországon mindenki számára elérhető lehetőség legyen a színházi kulturálódás, élményszerzés.

Ahogy a bevezetőben említettük, a trendkutatás március végéig tart – természetesen a válaszok összegző értékelésével visszatérünk majd a kérdésekre.

Bővebb információk és a felmérés a szinhazmindenkinek.hu honlapon találhatók.

Ribáry Zoltán