EZ MÁR AZ OSZTRÁK KISVÁROS? – A TELJESSÉG IGÉNYE NÉLKÜL

Egy újabb olvasói levél, ami felbecsülte megint a sógorék ama megálmodott kisvárostól való távolságot. Amiatt adunk helyt újra és újra ezeknek a fotóknak és leírásoknak, mert a helyzet csak annyiban változott 2019 ősze óta, hogy eltűntek a szeméthegyek mellől a kaján vigyorral fényképeszkedő, azóta döntéshelyzetbe jutott városházi politikusok. Nem önmagában maga a szemetes város a szégyen, hanem az a pofátlanság, hogy azzal áltatták a választóikat, hogy a város tisztaságát képesek lesznek megoldani. 

Úgy látszik a nagy mesemondónak, Matkovich Ilonának ígéretei csak ígéretek maradtak, sportnyelven szólva mondhatnánk úgy is, hogy a lécet nem tudja megugrani.

Minden bizonnyal, a Földváry téri lakótelep határai átrendeződhettek a választási győzelmükkel, a tér 14-17. alatt lakóknak biofallal kell élniük. Itt vannak a platán fákról lehullott lombkupacok. Ugyanezen tér 1-5. közötti területen, ahol a 2-es út felől a platán lomb az előző napok fagyos időjárása miatt megviselődött. Már több mint egy hónapja várnak elszállításra.

Részrehajlásoktól mentes az irányítás, sok alpolgármester, felügyelő bizottsági elnökök körzetéből sem szállítják el a lombhulladékot. A Rácz Pál utca 10. szám alatt nemhogy az elszállítás, de a lomb összegyűjtése sem sikerült teljes mértékben. A Damjanich téri játszótéren sem sikerült a takarítás, még ott vannak a lomb halmok, és a Mackó presszó szakaszát sem sikerült megtisztítani.

A Rádi úti lakótelep lakói sincsenek azzal megtisztelve, hogy elszállítanák a lombokat, ezeket sem a szél hordta össze egy éjjel. A Kárász utcai lakótelep minden bizonnyal nem a deákvári körzet része, hiszen több köbméteres lomb halmok várakoznak, de még a lehullott lombok teljes összegyűjtése sem sikerült. A Deákvári főúton a gyermekorvosi rendelő mögötti területen a látványmunka maradékai még ott felejtődtek.

A városháza híradása szerint a múlt héten a deákvári lakótelepekkel végeztek. De miért mostohák a játszóterekkel rendelkező parkok? Miért nincs még mindig összetakarítva a Sirály utca, vagy a Harkály utca? A Rózsa kertben és a KRESZ parkban sok önkéntes diák segített a lombeltakarításban ősszel, de a két parkból azóta sem szállították el az összegyűjtött lomb kupacokat. A Rákóczi téri játszótéren is több méter hosszan éktelenkedik a lombhulladék. A Kőhíd lakótelepen végzett munka is hagy kívánnivalót maga után. Ki tudja miért?

Mostoha a belváros is. A Szent János utca és a VOLÁN pályaudvar közötti lakótelepen hetek óta összegyűjtött kupacokkal teli, melyek talán már a feledés homályába vesztek. Az Eötvös utca pedig már annyira a belváros szívében van, hogy oda már a csodagép el sem jut. A városüzemeltetésért felelős alpolgármester a reggeli sietségében észre sem veszi azt a húsz lombkupacot, amely az Althan utca és a Szent János utca között bújnak meg. Pedig a legallyazott fák átláthatóbbakká teszik az útszakaszt. Úgy látszik azonban, hogy a feladatot az alpolgármester nem akarja meglátni.

A Petőfi utca egy szakasza minden bizonnyal új városrészi besorolást kapott, mivel a Kép utcától hosszú hetek óta elszállításra várnak a lomb halmok.

A fejlesztésekkel kecsegtetett Duna-parton még mindig halmokban áll az őszi lomb, mely hű képet nyújt a sétálóknak a városunk mindennapjairól.

A hosszú, enyhe tél – úgy látszik – nem kedvezett a munkáknak, majd most, a hideg idő miatt lehet majd a fagyra és a hóra hivatkozni, hogy miért nem sikerült elvégezni a város lombtalanítását. Úgy tűnik, a csodagép is téli álomra vonult, már csak az erő maradt, ami velünk van.

Cikkünkben a teljesség igénye nélkül egy „osztrák kisvárosban”-ban jártunk, felsoroltuk azokat az utcákat, ahol a szavazók még várják a legegyszerűbb választási ígéretek betartását. Úgy látszik, hogy Matkovich Ilonának a városüzemeltetés is meghaladja a városvezetői képességeit. Ez pedig kötelező alapfeladat lenne!