HA RÓZSADOMB NEM JÖN ÖSSZE, A PARLAMENT BOHÓCA BEÉRI VÁCCAL IS

Egyre több jel mutat arra, hogy Tordai Bence, az Országház nem hivatalos bohóca az általa priorizált budapesti, második kerületi választókörzet helyett „B terv”-ként Vácon indulna 2022-ben. A helyzet még sok helyen zavaros, de igyekeztünk összeszedni a legfontosabb történéseket Tordai mozgásával kapcsolatban.

Tordai Bence közösségi oldala szerint igen aktív Budapest II. kerületében, ami nagyjából a 4. számú választókerületnek felel meg. Facebookját végig görgetve nem is lehet kérdés, hogy örömmel indulna el a körzet vezetéséért: folyamatosan támadja a körzet Fidesz-KDNP színeiben mandátumhoz jutott képviselőjét, Varga Mihály pénzügyminisztert, rendszeresen megosztja Őrsi Gergely posztjait, aki a kerület ellenzéki polgármestere.

Ezek mellett még közösséget is próbál építeni: a „Budai Zöld” nevű Facebook-oldalt jó eséllyel ő szerkesztheti, a 350 körüli követővel bíró oldalon szinte kizárólag az ő tartalmai jelennek meg.

 

Tordai tavaly ősszel komoly pofont kapott azonban a baloldali összefogást szervező Gyurcsány Ferenctől, aki bejelentette, hogy a műsorvezetést a politikáért otthagyó Kálmán Olga indul Budapest 4. választókerületében a DK színeiben. Tordai továbbra is aktív maradt a budai körzetben, de valószínűleg tudja, hogy Gyurcsány jelöltje ellen nem sok esélye lehet. Valószínűleg ezért kezdett el B megoldást keresgélni, ennek lehet része a váci körzet.

Tordai Bence az utóbbi években elsőként 2018 decemberében tűnt fel Vácon még jóval a Gyurcsány-pofon előtt. Az ellenzék által emlegetett kormányváltó hangulat kétharmados Fidesz-KDNP felhatalmazást eredményezett, ez után nem sokkal Vácon is baloldali tüntetést próbáltak megszervezni, ezen körülbelül százan vettek részt a 33.000 lélekszámú városban. (Külön ínyencség, hogy a 168 óra cikke kiemelte: „A szervezők közlése szerint ez volt az utóbbi évtizedek legnagyobb formátumú politikai demonstrációja Vácon.” – ehhez ezúton gratulálunk). Ez eseményen Tordai Bence harcos beszédet intézett a megjelentekhez.

Ezt követően 2020 novemberében újra feltűnt Vácon, úgy érezte, hogy itt hatásosabb bejelenteni, hogy pártja az alapjövedelem bevezetését tartja fontosnak, az azonban, hogy miből finanszíroznák a pénzosztást, itt se merült fel. Ezen az alkalmon mutatta be a Párbeszéd helyi (váci?) elnökét, Kurnász Anikót. Az elnök asszony politikusi közösségi oldalát 2020. december 2-án hozta létre, profilképe pedig egy Budapesten készült szelfi, biztosan nagy örömmel vállalta a váci elnökséget. A sajtótájékoztató után tárgyalt Matkovich Ilonával is, aki közösségi oldalán így számolt be az eseményről: „Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője járt nálam Kurnász Anikó aktivistával. Az országgyűlési képviselővel elsősorban arról beszéltem, milyen nagy szüksége lenne a független városoknak hatékonyabb érdekvédelemre a Parlamentben.”

Ezt követően egy hónappal, decemberben Rozmaring Sándor baloldali képviselővel jelent meg Tordai Vácon, a képviselő úr közösségi oldalán beszámolt róla, hogy Piri néni házát tette otthonosabbá a Párbeszéd Magyarországért párt aktivista csapata, melyben Tordai is helyet kapott. Az akció mellett az aktivista csapat több kisebb településen, Vácdukán és Rádon is szórólapozott decemberben.

Összefoglalva tehát Tordai Bence váci látogatásai egyre sűrűbbek, egyre inkább úgy tűnik, hogy helyben pozicionálná magát abban az esetben, ha Gyurcsány kifúrja a Rózsadombról. Kihívója viszont itt is akad: szintén decemberben Fekete-Győr András, a Momentum elnöke is meglátogatta a választókerületet és bejelentette, hogy az évek óta momentumos sződligeti polgármester, Juhász Béla „csatlakozott pártjukhoz” (újra), így Tordai számára a B tervének elérése se lesz egyszerű.