MATKOVICH ELLENZI AZ ADÓCSÖKKENTÉST, FENNTARTJA AZ ADÓEMELÉST

Habár több mint egy év telt el azóta, hogy Matkovich Ilona polgármester lett Vácon, folyton folyvást úgy tűnik, ezt elfelejtette, és még mindig úgy viselkedik, mintha ellenzékben lenne: csak panaszkodik, és nem tesz semmit a városért. Matkovich továbbra is azt gondolja, neki nem kötelessége áldozatot vállalnia Vácért – ezt mutatja az is, hogy ellenzi az adócsökkentést és foggal-körömmel ragaszkodik az adóemelésekhez.

Vácon az elmúlt 14 hónap a helyiek kemény megsarcolását hozta magával. Az új városvezetés azzal nyitotta az idei évet, hogy

  • megemelte az építményadót mind a kereskedők, mind az ipari vállalatok számára;
  • magasabbak lettek a közterület-használati díjak;
  • bevezették a telekadó;
  • sőt, Matkovichék még a régi reklámadót is előhúzták, csak hogy fizessenek az emberek.

Mindez már önmagában is kételkedésre ad okot, hogy vajon a baloldali vezetés tényleg a városlakók érdekeit nézi-e, az pedig csak hab a tortán, hogy a vállalkozók kérései is süket fülekre találnak nálunk.

Matkovich és csapata ugyanis azzal kampányolta végig az önkormányzati választást, hogy majd ők vállalkozó- és vállalkozásbarát várossá varázsolják Vácot.

Ezzel szemben első lépésként megemelték a helyi vállalkozásokat sújtó adókat, majd a vállalkozók többszöri kérésére sem voltak hajlandóak azok mérséklésére. Még egy olyan helyzetben sem, mint az idei év, amikor a koronavírus-járvány miatt a legkisebb segítség is óriási jelentőséggel bírt volna bárki számára.

Miközben Matkovich Ilona neve lassan kezd összeforrni az adóemelésekkel, a kormány minden eszközzel azon dolgozik, hogy enyhíteni tudja a koronavírus okozta helyzet gazdasági kárait.

Ilyen többek között az is, hogy minden adót és járulékot csökkentettek annak érdekében,

  • hogy a munkáltatók ne küldjék el a dolgozóikat,
  • az embereknek maradjon munkája, fizetése,
  • a családok ne kerüljenek a megélhetés szélére.

Ugyanezt szolgálja az is, hogy jövő év elejétől adóstopot hirdetett kormány, ez egy újabb mentőöv a családoknak, hogy 2021-ben ne kelljen váratlan kiadásokra számítaniuk – legalább az adózás terén.

Mindezzel szemben pedig megjelenik Matkovich Ilona és telitorokból ellenzi a munkáltatók megsegítését, fenntartja az adóemeléseket, kiborul a kormányzati adóstopon és még az év vége előtt előránt gyorsan egy újabb sarcot a váciakra.

Tipikus baloldali hozzáállás ez: Matkovichék meg vannak győződve arról, hogy nekik az égvilágon semmilyen áldozatot nem kell hozniuk a válságban annak érdekében, hogy a váciak a lehető legkisebb károkkal vészeljék át ezt az időszakot.

Nem, Matkovich Ilona megingathatatlanul biztos abban, hogy a terheket cipelnie, áldozatok hoznia az embereknek, a munkáltatóknak és az államnak kell – egy városvezetőnek nem.

Úgyhogy marad a régi balos lemez: panaszkodás, siránkozás, és persze adóemelés.