JUHÁSZ BÉLA LEKAPCSOLTATJA A DÍSZKIVILÁGÍTÁST SZŐDLIGET FŐTERÉN

Miközben az adventi koszorú negyedik lángja is ég és javában tart a karácsonyi készülődés, Juhász Béla, a Momentum pártba nemrég belépett sződligeti polgármester községük hivatalos Facebook-oldalán (Sződliget, ahol jó élni) jelentette be, hogy Sződliget csatlakozik az ellenzéki „Szabad Városok” kezdeményezéséhez. Ezért lekapcsolja Szenteste előestéjén a díszkivilágítást a Főtéren – írja a ZöldLiget Közösség Facebook-oldala.

Ezt a döntést polgármesterük a következőkkel indokolta:
„Fel kívánjuk hívni a településen élő polgárok figyelmét az önkormányzat által biztosított közszolgáltatások fontosságára. Nyomatékosítani kívánjuk követelésünket, hogy a kormány vonja vissza az iparűzési adó megfelezéséről szóló, az önkormányzatok kivégzését jelentő döntését.”

Mivel ez a kormányzati intézkedés a 25.000 fő alatti települések anyagi helyzetét semmiben sem befolyásolja (hisz a járvány miatt sok esetben nagyon nehéz helyzetbe került helyi vállalkozóknak segítséget jelentő lépés következtében az önkormányzatoknál kieső bevételt 100%-ban, automatikusan megtéríti az állam), ezért a polgármester döntése mögött újfent nem valós érdekérvényesítési szempontokat, sokkalta inkább direkt politikai szándékokat sejtünk.

Nem meglepő ez, hiszen

a község hivatalos Facebook-oldalán immár többségbe kerültek a kifejezetten politikai akciókról szóló hírek, melyek döntő részben az állami fejlesztések elmaradásáról, a kassza kiürüléséről és összességében a kormányzat kritikájáról szólnak.

A polgármester azonban folyamatos és többszörös önellentmondásban van: szemrebbenés nélkül saját eredményeként tünteti fel például a most finisbe ért iskolabővítést, miközben arról beszél, hogy Sződliget kimarad a központi fejlesztésekből.

A választási kampány alatt még 140 millió forintos tartalékokat emlegető politikus ma az „üres kassza” feletti jámbor siránkozás közben léleknyugalommal szavaz meg önmagának 1,6 millió forintos jutalmat.

E tény kiderülését követően a közfelháborodást elkerülendő, látványos módon felajánlja egy homályban hagyott „civil szervezet” számára a pénzt – azóta sem tudni, kinél is landolt (landolt-e vajon bárkinél) az összeg. Ahogy hónapokkal ezelőtti, címerhasználati visszaélésével kapcsolatban írt levélre sem érkezett válasz, úgy ezzel kapcsolatban sem oszlik a homály…

Egyre világosabb azonban, hogy Juhász úr számára a helyi közvélemény informálása még a látszatok szintjén sem fontos.

Az a kép bontakozik ki, hogy a polgármester immár egészen más szempontoknak, politikai pártjának és egy 2022-es parlamenti választásnak rendeli alá Sződliget vezetését.
A ZöldLiget továbbra is úgy véli, hogy Sződliget polgármesterének elsősorban a sződligetieket érintő kérdésekre kellene fordítania ideje és energiája jelentős részét, nem pedig politikai ugródeszkaként használni a választók bizalmából elnyert polgármesteri széket.

Kívánjuk, hogy helyi közéletünk valóban közös ügyeinkről szólhasson – van épp elég tennivalónk azzal is! – zárta közleményét a ZöldLiget.