CHÁZÁR EGYMI INTÉZMÉNYVEZETŐJE: INTÉZMÉNYÜNK KIÁLLTA AZ IDŐ PRÓBÁJÁT!

A CHÁZÁR ANDRÁS EMLÉKÉV kapcsán meghirdettünk egy képzőművészeti pályázatot, melyre több, mint 70 – különböző technikával elkészített – pályamű érkezett a veresegyházi és a váci tankerület iskoláiból – fogadta e szavakkal az eredményhirdetésen és a kiállításmegnyitón megjelent vendégeket Ványi Lászlóné intézményvezető. A pályázat kiírásának célja a névadó iránti tiszteletadáson és hagyományápoláson túl, a fordított integráció gyakorlati megvalósítása volt. Ezért a járványhelyzet után a kiállítás vándorkiállításként is megtekinthető lesz. Ennek kivitelezésére Pest Megye Önkormányzatának elnöke, Szabó István 100 ezer Ft-ot adományozott az elnöki keretéből. A többségi társadalomban történő bemutatkozással azt is szemléltetni kívánják a szervezők, hogy az SNI-s diákok az élet több területén hasonló teljesítményekre képesek, mint ép társaik.

A diákok munkáit Fogarasi Nikoletta és Bócz Péter nevelőtanárok, Csukovits Anita néprajzkutató – muzeológus, Zagiba Mátyás a MOME hallgatója és a zsűri elnökeként Garai Nagy Norbert festőművész értékelte.

Ványi Lászlóné, a Cházár András EGYMI intézményvezetője

A járványhelyzet miatt a megnyitóra formabontó módon, szűk körben került sor, 2020. december 11-én. Megnyitó beszédet elsőként Ványi Lászlóné mondott, aki az iskola pedagógusainak véleményét tolmácsolta: „…úgy gondoljuk, hogy a létjogosultság és a teljesítmény egyik legfontosabb mérőszáma az idő.

Mi ezért tekintünk nyugodtan nemcsak a múltba, hanem a jövőbe is, mivel intézményünk kiállta az idő próbáját!

A zsűri és a különdíjat felajánlók szintén azt értékelték a teljesítményeken túl, hogy melyik alkotás sugall az idő által is hitelesített, örök érvényű értéket.”

Verebélyi Ákos, a Váci Tankerület igazgatója

Ezt követően az alkotók munkáját és a pályaműveket Verebélyi Ákos, a Váci Tankerület igazgatója méltatta. Aki egy rajzra különösen felhívta a figyelmet, mely

Cházár Andrást, a hallók és hallássérültek közötti hídépítőként említi.

Rétvári Bence országgyűlési képviselő

Majd Rétvári Bence mondta el ünnepi gondolatait. Az országgyűlési képviselő kiemelte és megköszönte, hogy az alapfeladaton túl többletfeladatként vállalta az intézmény az emlékév lebonyolítását. Továbbá megköszönte mindenkinek a munkáját, aki a fogyatékkal élőkért tesz, különösen – mint mondta – ebben a nehéz járványhelyzetben. Gondolatát azzal folytatta, hogy

ahogy Cházár András segített a rászorulókon, úgy segít most az állam a róla elnevezett iskolán, amikor a teljes intézményi felújítás előkészítésére 240 millió forintot biztosít.

A meghirdetett kategóriák győzteseinek a tankerület biztosította az 5 -5 ezer Ft-os vásárlási könyvutalványt. Az életkor szerinti díjazottak a következők:

Alsó tagozat

  1. helyezett Szigeti Levente Simon Antal Tagintézmény
  2. helyezett Cházár András Székhelyintézmény 1. b. osztály
  3. helyezett Cházár András Székhelyintézmény 1-3. összevont osztály

 

 

 

Felső tagozat

  1. helyezett Hegedűs Klaudia Veresegyházi EGYMI
  2. helyezett Csiák Bence Simon Antal Tagintézmény
  3. helyezett Herbert Bálint Simon Antal Tagintézmény

 

Szakiskola

  1. helyezett Bothlik Noémi és Németh Gábor
  2. helyezett Kun Kitti, Győrössi Cintia és Horváth Aranka
  3. helyezett Sántha Kata és Horváth Aranka

Különdíjként további felajánlások érkeztek:

Németh Ákos Piváros tanulónak, Rétvári Bence államtitkár ajánlott fel 5 ezer Ft-os ajándékot.

Berkes Lili a Megyei Közgyűlés elnökének díját kapta.

A Cházár Iskola 1-3.osztályosai Jólész Önkormányzatának különdíjában részesültek.

A Simon Tagintézményben tanuló Szup Teodort, Jólész Polgármestere jutalmazta.

Meláth Attila a Székelyintézmény 9.A és 9.E osztályának biztosít, a járvány lejártával egy lovaglással egybekötött kirándulást a Barna Party Lovardába.

Kovács Vivient az intézményvezető jutalmazta.

A Pivár másodikosainak, a Közösen a Városért Egyesület 5 ezer Ft-os hobbi boltos vásárlási lehetőséget adományozott.

Ádám Andrea alkotását Vásárhelyi Tamás 5 ezer Ft-os vásárlási utalvánnyal értékelte.

Oláh Lívia, Oláh Márkó, Csizmadia Bence Garay Nagy Norbert felajánlásaként egy rajzkurzusra nyert lehetőséget.

A Tragor Ignác Múzeum múzeumpedagógiai foglalkozását, a Székelyintézmény elsősei tudhatják magukénak.

A Művészellátó vezetője Csókási Balázs, Vörös Tamásnak, a Pivár tanulójának adományozott rajzeszközöket.

Kovács Dávid, egy neve elhallgatását kérő támogatótól kapott mobiltelefont.

A Bárczi Gusztáv Tagintézmény tanulóit – Haraszti Réka Véda, Cza Fruzsina, Schillerwein Blanka, Juhász Krisztián,Tőke Zoltán László és Sepsi Borbála a szentendrei Izbégi Általános Iskola tanulóját emléklappal és tárgyjutalommal ajándékoztuk.

Köszönet a nagylelkű adományozóknak, a zsűrinek, Rimóczi Erika jeltolmácsnak és Szentpéteri Tamásnak a film elkészítőjének.

Hála Nagy Máténak, aki önzetlenül segíti az intézményt az informatika területén, gondozza a honlapot és megtervezte az oklevet. Hála a Kucsák Nyomda vezetőjének, illetve munkatársainak a türelemért, amivel az oklevelek nyomtatásában az iskola segítségére voltak!

A kiállításról készült videó megtekinthető az iskola honlapján és a Youtube-on a Cházár András Iskola – Kiállítás címszó alatt: