1,7 MILLIÁRDOS PÉNZÁLLOMÁNY MELLETT IS PÉNZHIÁNYRÓL PANASZKODIK A VÁCI BALOLDAL

Saját tehetetlenségét és eredménytelenségét próbálja elfedni a váci baloldali városvezetés azzal, hogy folyamatosan úgy tesz, mintha kormányzati elvonások miatt nem tudnának dolgozni. Ezzel szemben a tény az, hogy a város készpénzállományának összege 1,71 milliárd forint volt az önkormányzat saját, államkincstári beszámolója szerint a 2020. III. negyedéves, időközi adatszolgáltatásai alapján.

Vác az év első kilenc hónapjában 3,16 milliárd forint közhatalmi bevételt szedett be, ebből 2,4 milliárd forint származott az állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenységből. Ez az iparűzési adóbevétel meghaladja a tavalyi, azonos időszak 2,26 milliárd forintját.

Az idei iparűzési adó többlet bevétel annak is köszönhető, hogy a kormány több százmillió forint értékben adott a válságban munkahelymegtartó és munkahelyteremtő támogatásokat, mindösszesen

több mint 60 váci munkáltatónak, segítve több mint 1800 váci munkahely megtartását. A baloldali városvezetés ilyen programot nem indított.

Tehát:

  • a válság ellenére a kormányzati gazdaságélénkítő program tudta növelni Vác iparűzési adóbevételeit és megelőzte a szociális krízist,
  • a város jelentős készpénzállománnyal rendelkezik,
  • a baloldali politikusok ciklus elején megemelt pótlékai, illetve a megnövelt alpolgármesteri tisztségek érintetlenül maradtak.

Mégis folyamatos a panaszkodás a kormányra, pedig a kormány több évnyi városi költségvetést meghaladó mértékben adott vissza nem térítendő támogatást Vácon megvalósuló fejlesztésekre, melyre az önkormányzat önerőből képtelen volt.

Elképesztő, hogy a Matkovich Ilona vezette váci baloldal úgy tesz, mintha nem sújtaná a világ minden országát a koronavírus járvány miatti visszaesés. Olyan, mintha ők figyelmen kívül hagynák, hogy ez a helyzet mindenkitől többlet erőfeszítést kíván.

A váci baloldal szerint csak a kormánynak kell cselekedni, nekik nem.

Ráadásul pont a válság évében emelkedett meg a váci cégek több, helyi adója 30-50%-kal, és karácsony előtt indítottak a kommunális adó miatt is adórazziát.