FELHÁBORÍTÓ VÁROSHÁZI ÖNFÉNYEZÉS MOST EZÚTTAL A STOP KORONAVÍRUS ELSZÁMOLÁS KAPCSÁN

Sajtókérdéssel fordultunk december 4-én az önkormányzathoz, amelyben arról érdeklődtünk, hogy mennyi pénz folyt be eddig a koronavírus alapba, és mire költöttek belőle? Szinte már természetes, hogy ezúttal sem kaptunk rá feletet, de a városháza honlapján december 9-én megjelent egy válasz. Sajnos teljesen rendszeressé vált ez a fajta üzengetés, és olvasóink lenézése az által, hogy csak a saját választói közösségük megerősítésére használják a város közös tulajdonában lévő honlapot. Ennek ékes bizonysága, hogy az írás vége megint egy elmaradhatatlan önfényezéssel fejeződött be: „A kezdeményezést a váci polgárok mellett jelentős összeggel támogatták az Összefogás Vácért frakció tagjai és a külsős bizottsági tagok.”

Nem vagyunk biztosak benne, hogy itt nincsenek összekenve a tavaszi és jelenlegi költségek, úgyhogy az alább említett 1,5 és 3,5 milliós tétel együttes léte igencsak kérdéses. Valószínűsíthető, hogy a 3,5 milliós szám lehet a valós.

Március 11-én egy 5 milliós tételről beszélt a városházi sajtó, amelyben arról tettek még említést, hogy „városvezetői tájékoztatás szerint, amennyiben a most átcsoportosított összeg kevésnek bizonyulna, a városi költségvetés átalakításával újabb forrásokat fognak biztosítani a védekezésre.”

Úgy tűnik, a váci jobboldal érdeklődését is felkelthette tavasszal ez a kérdés, hogy végül is, a Vácot is sújtó pandémia első szakaszában mennyi volt pontosan a városháza áldozatvállalása?

Szabó Csaba, a váci Fidelitas elnöke április 28-án egy közadatkérő levéllel fordult az önkormányzathoz, amelyben az iránt érdeklődött, hogy 2020. március 12. óta mennyit költött az önkormányzat a koronavírus-járvány elleni védekezésre. Matkovich Ilona augusztus 7-én keltezett válaszában ez szerepelt: „2020. július 16. napjáig, adatigénylése továbbításáig Vác Város Önkormányzat 1.615.195,-Ft-ot költött koronavírus-járvány elleni védekezésre.”

A melléklet bemutat még három számlát:
mentősök alapítványa:                      500.000 Ft
egy cégnek (5 db ózongenerátor)     875.195 Ft
egy patika                                               240.000 Ft

KÉRDÉSEINK AZ ESET KAPCSÁN:

  • Miképp lehetséges, hogy folyton a szeretet politikájáról szónokló polgármester asszony hetedik hónapja nem képes egyetlen egy sajtókérdésünkre sem válaszolni, illetve miért csak a propagandacéljaira kisajátított városházi honlapon üzenget?
  • Hogy lehet ott tiszta és átlátható közéletről beszélni, ahol negyed év alatt egy választ közadat-kéréssel lehet csak kicsiholni a város vezetéséből, új szokásuk szerint azt is irreálisan magas befizetés ellenében?
  • Miért van, hogy a szemérmetlen önfényezés mellett egy 30 ezres városban tavasszal másfél millióból, a második szakaszban a saját bevallásuk szerint három és félmillió forintból tudták le a pandémia elleni védekezést?
  • Tegyék a városházán a szívükre a kezüket – ha van ilyenjük! – ez a nagyságrend méltó-e egy olyan városhoz, ahol  0 fizetésre kárhoztatottak és elbocsájtottak dolgozók sokaságát? A pandémia idején magukra költött, „tisztasági festésnek” füllentett városházi átalakítások végösszege, ha lenne merszük bevallani, vajon hogy viszonyulna a járványra fordított költségeikhez? Egy 7,5 milliárd költségvetésű város ezt nem tartja szégyenletesnek?
  • S legvégül, hogy van képük ahhoz, hogy a maguk fizetései mellett, egy 3,5 milliós tétel esetén jelentős összegűnek nevezzék az Összefogás Vácért frakció tagjainak és a külsős bizottsági tagoknak a hozzájárulását? Önök szerint mi a jelentős összeg?