BEISMERÉS EGY VIDEOINTERJÚBAN: ÖSZTÖNÖSEN VEZETI A VÁROST MATKOVICH ILONA

Az ESTV 2020. november 25-én sugárzott Nagyító című műsorában Vicsek Ferenc kérdezte Matkovich Ilonát az elmúlt évről. A megtekintés után – amit feltétlenül ajánlunk mindenkinek –, az volt a legfeltűnőbb számunkra, hogy a beszélgetést vezető balliberális újságíró, aki ráadásul tanácsadói bérezésben is részesül ettől a vezetőtől, a köztük működő remek kémia ellenére is olyan kérdéseket tett fel a polgármester asszonynak, amelyre vagy nem sikerült neki őszintén válaszolnia, vagy kikerülve elmaszatolta a tételes feleletet, vagy egyszerűen csak nem válaszolt rá.

A riporter első kérdése az volt, hogy hogyan élte meg az első évet, mi volt a legnehezebb?

Öt év képviselőség után tudatosan készültem – válaszolta szemrebbenés nélkül, aztán hosszasan magyarázkodott arról, hogy hány helyen dolgozott és szerzett vezetői tapasztalatot eddig, és azt hangsúlyozta ki, hogy a multiknál szerzett ismeretek alapján vezeti ma a várost, mert nagyon megértette azt a rendszert.

Mivel korábban semmiféle vezetői tapasztalata nem volt, ösztönösen vezeti ma a várost, egy nagycsalád organizálása folytán szerezte a vezetői erényeket.

„Mindenben kellett fejlődnöm, a kihívások nagyon inspirálóak, zavar, hogy minden elképzelésemet csak nehézkesen tudom átvinni a hivatalon, az utakat kell megtalálni, hogy hogyan jutok el a célig. Az első nehézség után nem hőkölök vissza – emelte ki friss erényeit Matkovich Ilona.

Vicsek Ferenc viszont azonnal rákérdezett, hogy úgy látja, hogy az új helyzeteket mégsem tudja kézben tartani.

Matkovich Ilona ekkor a már a vasárnapi igehirdetéséből jól ismert hangon hosszas tirádába kezdett a szeretetről, az összefogásról, ez egymást szerető polgárokról, az egyházzal való jó kapcsolatáról, hogy egy kisvárosban mindenkinek békességben kell élnie. Nekünk egységben kell dolgozni pártállástól, nemtől függetlenül… „Amikor polgármesterként szólalok meg, akkor a városért a dolgozókért való aggódás mondatja velem. Rengeteg váratlan támadást kaptunk, túl nagyot nyertünk, a politikai ellenfelek ezt nem tudták lenyelni és nem érzem, hogy van együttműködés. Olyannak gondolom magam, aki soha nem megy bele személyes bántásba, kritikába, megsemmisítésbe, de ha megtámadnak, beleállok, nem engedem el.”

 

AHOGY EZT A VÁCONLINE TUDJA:

Ezek természetesen olyan gondolatok, amelyekkel senki sem szállna vitába, de megjegyeznénk, hogy pont attól teljesen hiteltelen, aki a helyi gyűlöletpolitikájával épp az ellenkezőjét valósította meg a városban:

  • szájszár rendelettel pecsételte le a szólás szabadságát a városháza alá tartozó munkatársaknak,
  • kizárta a döntéshozatalból az ellenzéki képviselőket,
  • 0 bérre ítélte vagy elbocsájtotta a rászoruló dolgozókat,
  • kötelezni kellett arra, hogy aztán a jogos bérüket kifizesse nekik,
  • a teljes váci polgári jobboldalt lebarbározta egy minősíthetetlen írásában,
  • a „szeretet politikusaként”, ahol sarcolni tud, ott mindenhova adókat vet ki,
  • átszervezteti – egyelőre a fogyatékkal élők kárára – a közétkeztetést,
  • letiltja és letiltatja a város közösségi oldalain az ellenvéleményt kifejtőket,
  • hihetetlen stílusban vezeti a testületi üléseket,
  • azt állítja, hogy az országos politikába soha nem bonyolódik bele, de egyetlen vasárnapi igehirdetése sem jön le anélkül, hogy ne rúgna bele a kormányba, a jobboldali pártokba, a konzervatív képviselőkbe, vagy ne osztana észt bármely világpolitikai kérdésben ….

Szóval lehet bőven baja annak a hitelességgel, aki jól ismeri a városvezető eddigi, dühödt gyűlöletpolitizálását.

***

Vicsek Ferenc a legnagyobb megdöbbenésünkre rákérdezett: ez nem álszentség? „Több cikkben azt olvastam – mondja Vicsek –, hogy Vác az ország kicsiben, ugyanolyan megosztott, kemény ellentét volt már a kormányzó erők és a váci akkori ellenzék között.” Még hozzátette azt is, hogy számos testületi ülésen jelen volt, így bátran állítja a következőt is: „lehet, hogy az ülésre ezzel a szándékkal (békességteremtés) ül be, de én eddig azt láttam, hogy egy idő után elfogy a türelme.”

Matkovich válasza:

nem azért emelem fel a hangomat, mert ideges vagyok, a férfiak hangja sokkal erősebb, mint az enyém. Azt megtehetem, hogy felfüggesztem az ülést.

Az interjú alatt többször érdeklődött még afelől a kérdező, hogy milyen csontvázak estek ki a szekrényekből?

A válaszok újra zavarosak voltak, egy 160 milliós VOLÁN kifizetetlen számláról és egy 62,5 milliós elmaradt tartozásról beszélt. Más csontvázat nem emlegetett, ugyanakkor több százmilliós kiesésről beszélt, a riporter pedig több százmilliós kasszában lévő megtakarításra kérdezett rá.

Válasz: „Kellő visszafogottsággal kell erről a megtakarításról beszélni, mert nem tudjuk, hogy mit hoz a holnap.”

AHOGY EZT A VÁCONLINE TUDJA:

Szerkesztőségünk a dokumentumokba való beleolvasás után, majd egy kis képviselői segítséget is kérve ezzel a kijelentéssel szemben a következő információkat találta:

A valóság az, hogy az előző városvezetés jó pénzügyi kondíciókkal adta át a város kasszáját.

A költségvetés 2020-ban 7. 526. 698.000 Ft volt, az átadáskor, 2019. október 22-én 140 millió forint állt rendelkezésre, a decemberi feltöltéskor még 250 millió forint folyt be az önkormányzat kasszájába, valamint 200 millió forint szabad felhasználású hitel teljes összege is rendelkezésre állt.

A novemberi és a decemberi fizetés e 140 millióból probléma nélkül kijött. Nem volt ki nem fizetett, lejárt határidejű tartozás! Tartozást elvileg nem vitt át az önkormányzat 2019-ből, tiszta lapokkal ment át a következő évre, csak azok a lejárt határidejűek voltak, amik ÖNHIKI meg egyéb dolgok miatt nem voltak kifizethetőek.

Nem volt az önkormányzatnak adóssága. Mivel az önkormányzatnak is volt kintlévősége, az fedezte a lejárt határidejű adósságokat. Nem volt rosszabb az önkormányzatnak a büdzséje 2019-ben, mint az elmúlt 2-3 önkormányzati választásnál volt.

Egyébként a Pénzügyi és Ellenőrzési Bizottság elnöke az akkor ellenzékben lévő Kászonyi Károly, a tagja pedig a jelenlegi alpolgármester, Kiss Zsolt volt, tehát a mostani hatalmon lévőknek pontosan kellett tudniuk arról, hogy hogyan állt az átadás-átvételkor pénzügyileg a város. Ebben a bizottságban az akkori ellenzék többségben volt, ráláttak mindenre és bármilyen vizsgálatot elrendelhettek.

***

„Annyiszor megkaptam, hogy miért kell három alpolgármester! – folytatta a beszélgetést Matkovich Ilona. Kiss Zsolt a városüzemeltetésben segít, sok fejlesztést kellett csinálni, útfelújítások, játszóterek. Ferjancsics Lászlót kértem föl, társadalmi megbízatású alpolgármester. Azzal vádolnak, hogy többe kerülnek (az alpolgármesterek), ennek pont az ellenkezője igaz. Ha tudtam volna, hogy ilyen politikai támadásoknak leszek kitéve, hagytam volna az egészet.”

AHOGY EZT A VÁCONLINE TUDJA:

Matkovich Ilona                          1.002.000 bruttó,
Inotay Gergely                                  737.000 bruttó,
Kiss Zsolt                                         737.000 bruttó,
Ferjancsics László                          413.000 bruttó bért vesznek fel havonta.

Tehát Ferjancsics László nem bér nélkül dolgozik, és négyük bére így számszerűen több, mint az előző ciklus három vezetőjéé.

Egyébként ellenzékben az előző két alpolgármestert is sokallták!

***

A riport vége felé Vicsek Ferenc a következőt bátorkodott még megkérdezni: Azzal kezdtük, hogy áttekintjük ezt az évet, eddig még egy hang nem esett erről. Mi az, ami megvalósult,

én itt olvasgatom, de nem tudom összerakni, mert aszfaltoztak utcát,  a lombhulladékot kezelik, de mi az, amit 2020-ban megcsináltak? Mi az, ami megvalósult?

Válasz szó szerint:
„Két viszonylag hosszabb utcát leaszfaltoztunk, van néhány rövidebb is. Felismertük azt, hogy gépesíteni kell, ezért vettük a nagy lombszívó-gépet, ágdarálót. Visszavettük nagyon jutányos áron a Fő téri Elefántos házat, művészeti központtá alakul pillanatokon belül.” Saját bevallása szerint ennyi!

AHOGY EZT A VÁCONLINE TUDJA:

A hivatalban való átszervezésekről, az önkormányzati intézményekben való vezetőcserékről, a járóbeteg szakrendelő felépítésének akadályoztatásáról, a sportcsarnokra szerzett milliárdok elűzéséről sűrűn hallgatott.

A zárásként elmondottak arról tanúskodnak, hogy ezeken kívül nincs tisztában az előző önkormányzat által,  4 milliárdos turisztikai fejlesztésre pályázott összeg sorsáról. A Hársfa utcai óvoda felújítására szintén az előző önkormányzat által elnyert harmincmilliós pályázat miért csak ilyen későn valósult meg?

Nem értjük, és nem is nagyon tudjuk értelmezni, hogy pontosan mire is volt jó ez az interjú? Sokkal több önleleplező mondat volt benne, mint amennyi reklámértéke lehetett ennek a beszélgetésnek. De tekintsék és ítéljék meg önök!