MEGJELENT VARGA MIKLÓS ÚJ STÚDIÓALBUMA, TÖBB VÁCI ZENÉSZTÁRS KÖZREMŰKÖDÉSÉVEL

2020-ban van a magyarság számára tragikus trianoni békediktátum megkötésének 100. évfordulója. Június negyedike egyben a nemzeti összetartozás napja is. Ehhez kapcsolódóan jelent meg Varga Miklós régen várt új stúdióalbuma „Ébredés – száz év magány után” címmel.

A lemez ajánlója így fogalmaz:

„A dalok azonban nem a nemzeti sérelmeinkről szólnak. Ellenkezőleg, a Trianon által kiváltott, magyar csodaként is emlegetett újjászületésről, arról az élni akarásról, az akaraterő csodájáról, amit a magyar nemzet tett a Trianont követő évtizedekben és tesz napjainkban is, olykor igen erős európai ellenszélben. Arról az élni akarásról, ami ismét összehozza és egyben tartja ezt a nemzetet itt a Kárpát-medencében és azon túl is, mert szükségünk van egymásra a fennmaradásunkhoz. Az elkészült új albummal ezt az összetartozást erősíti Varga Miklós a dalok erejével.”

A kiadványon 10 kifejezetten rock dal szerepel, ezek közül 3 vadonatúj (Elveszett föld, 1956, Nem maradsz egyedül), a többi egy része eredetileg angol nyelven íródott, amihez magyar szöveget a váci Toldi Tamás, valamint Jantyik Zsolt írt.

Vannak dalok, amik korábban íródtak, de eddig nem kaptak nyilvánosságot (A lánc, Búcsúzás helyett) és van olyan dal, ami előzetesen már megjelent sok előadó által elénekelve (Határtalan dal).

Az albumon két „vendégénekes” szerepel: Varga Vivien és Varga Szabolcs, akikkel Miklós, – témájánál fogva is – „A lánc” című dalt adja elő. A vokálokat is ők énekelték fel.

Az egykor angol nyelvű dalok interpretálója, Mr. Zsolt gitározik 4 dalban is. A stúdió hangszereket és egyéb gitárokat Szűcs Norbert játszotta fel, aki az elkészült CD hangmérnöke és egyik zenei rendezője is.

Szerzőként, zenei rendezőként és billentyűs hangszeres előadóként is szerepel a lemezen a régi „harcostárs”, Retzler Péter, az ESTV és a Madách Imre Művelődési Központ korábbi vezetője.
Az „Elveszett föld” című dal kifejezetten váci koprodukció, társszerzői Retzler Péter, Toldi Tamás valamint a számos nagyszabású dunakanyari program egyik főszervezőjeként ismert Loksa Levente.

Ribáry Zoltán

***

Közreműködtek:

Varga Miklós – ének, Szűcs Norbert – gitárok, stúdióhangszerek, Mr. Zsolt – gitárok, Retzler Péter – billentyűs hangszerek, Varga Szabolcs – ének, vokál, Varga Vivien – vokál, Balog László Roland – dobok

1. Túl az árnyékéveken (Szűcs Norbert – Toldi Tamás), 2. Ha Erdély újra hív (Szűcs Norbert – Toldi Tamás), 3. Ébredés (Szűcs Norbert – Jantyik Zsolt), 4. A lánc (Szekeres Tamás – Horváth Attila), 5. Elveszett föld (Loksa Levente, Retzler Péter – Toldi Tamás, 6. 1956 (Szűcs Norbert – Toldi Tamás), 7. Tűz és vér (Szűcs Norbert – Toldi Tamás), 8. Határtalan dal (Méry Péter), Búcsúzás helyett (Ács András – Horváth Attila), 10. Nem maradsz egyedül (Retzler Péter – Toldi Tamás)