A VÁROSHÁZA SZÁNALMASAN KEVÉS FELÚJÍTÁST TERVEZ A JÖVŐ ÉVRE

A következő, 2021-es év koncepciója most születik a városházán, ami még nem költségvetési terv, hanem csak annak az alapja, ebből azonban már világosan látszik, hogy milyen fejlesztésekben gondolkodnak. Ez pedig különösen szánalmasan kevésnek tűnik az utóbbi évek összehasonlításában. 

A 2020. november 6-án kelt anyagban felújításra, beruházásra mindösszesen 270 millió forintot szándékoznak a következő év költségvetésébe tervezni. Jelzi az anyag, hogy valószínű nem lesz lehetőség új célok, induló projektek szerepeltetésére. Célul azt tűzik ki mindösszesen, hogy olyan pályázatokon induljanak, ahol önerő nélkül, azaz városi forrás hozzátétele nélkül pályázhatnak. Természetesen a koronavírus járvány következő költségvetési évre gyakorolt negatív hatásait még nem tudja a városháza számszerűsíteni – áll a polgármester előterjesztésében.

A jelenlegi városvezetés folyamatosan visszamutogat az előzőre. Így lássuk, hogy az akkori koncepciókban mennyit tervezett költeni az utolsó két évben az előző városvezetés felújításra, beruházásra:

  • 2020-ban 270 millió forint,
  • 2019-ben 581 millió forint,
  • 2018-ban 988 millió forint volt.

Nem kell hozzá komoly matematikai tudás, hogy a jövő évi koncepció a 2019-es év felét, a 2018-as év negyedét tervezi elkölteni ugyanerre a célra.

A mostani, 2021-es koncepcióban két pályázatról írnak. Az egyik a bölcsőde, melynél a közbeszerzés alapján 100 millió forintos nagyságrendű fedezethiány van, amit vagy finanszíroz a kormány, vagy nem. Befejezési határidő 2021! A belváros és múzeumnegyed pályázatot is úgy írják, hogy ha a második fázisra lesz kiírás, akkor indulnak. Na ez az, ami valószínű elment.

Fontos megjegyezni, hogy míg a korábbi években volt bőven pályázat, amivel volt esély a város fejlesztésére, ez jövőre lehet, hogy lenullázódik. Ezért nagy a felelősségük, hibájuk, sőt bűnük, hogy ezt a lavinát a sport centrum elutálásával indították el, valamint a színház állami támogatásának visszautasításával. Most már ezeknek csak a szomorú következményeit láthatjuk.

Továbbra sem tudjuk, hogy a járóbeteg rendelő intézetre az előző ciklusban elnyert, több mint 5 milliárdos beruházás elindításához szükséges önkormányzati telek cseréje megtörtént-e? Nagy a hallgatás ebben az ügyben is!