A MAJDNEM OSZTRÁK KISVÁROS MAJDNEM BALESETMENTES KERÉKPÁRÚTJA

Olvasóink rendszeresen küldik azokat a fotókat, amelyeken még mindig csak a régi, meghaladásra méltó, elmaradott város látható, aminek a sürgős megváltoztatása miatt oly fontosnak mutatkozott Vácnak egy új képviselő-testületet a nyakába vennie. A Dunakanyarba álmodott osztrák kisvároska azonban mintha továbbra is csak az előlünk folyamatosan elfutó, ködlő jövőben létezne csupán, mint az ezekről szóló szép választási ígéretek.

Pedig mily hízelgően is szóltak a „haladásról” és a „sokszínű európai városról” szóló szép szavak: „Városunkban 2019-ben óriási fordulat következett be. Az önkormányzati választáson a város lakói a 15 fős képviselő-testületből 10 képviselőt az Összefogás csapatából juttattak be a testületbe. A rendszerváltás óta nem volt ilyen széleskörű és erős szövetség a városunkban, mint most. Baloldaliak, jobboldaliak, konzervatívok és liberálisok, párttagok és civil emberek fogtak össze, hogy megvédjék városunk békés fejlődését és tegyenek azért, hogy Vác egy szolidáris, sokszínű, európai várossá váljon.” (Matkovich Ilona, Váci Hírnök 2020. február)

A „békés fejlődés” ködlő jövőjébe ringó sajkát azonban mindig megcsáklyázza valaki, hiába a vélt városvezetői elszántság, elkötelezettség és rátermettség.

A ragyogó jövő ezúttal is, a város ellen összeszövetkező erők miatt, elnapolásra kényszerül – és ennek okát egy újabb, őszintén kitárulkozó vasárnapi írásában ezúttal sem rejti véka a város vezetője:

„Amikor átvettük a város irányítását, mi útfejlesztésben, városi műemlék épületek felújításában, új közösségi terek kialakításában, fák ültetésében, és nem utolsó sorban egy biztos gazdasági lábakon álló városban gondolkodtunk. Egy új reformkorban: a haladásban. Ehhez több dolognak kell teljesülnie. Mindenekelőtt Vác haladását az ország kormányának és országgyűlési képviselőjének is akarni kell.”

Itt vannak a további részletek, hogy kik és mik okolhatók még azért, hogy az a beígért jövő miért nem érkezhet még el. Igazán szívbe markoló sorokat olvashatunk arról, hogy mely elháríthatatlan, külső okok miatt nem érkezhet el Vácra ama „új reformkor és haladás”.

Így tehát a vasárnapi igehirdetés után mindenki számára világossá válhat, hogy miért kell a pandémia alatt kiszabadulást kereső kerékpárosoknak, kocogóknak a balesetveszélyes, taknyos leveleken csúszkálniuk…