A VÁCRÓL INDULT TÓKA ÁGOSTON ORGONAMŰVÉSZ VASÁRNAP VIRTUÁLIS KONCERTET AD

A váci konzervatóriumból indult Tóka Ágoston orgonaművész koncertjével virtuális premier sorozatba kezd a Filharmónia Magyarország. A Régi Zenei Napok évenkénti megrendezésével és az OrgonaPont sorozattal Vác zenei életében is aktív szerepet játszó Filharmónia Magyarország megnyitja virtuális koncerttermének kapuját, s november 15-én 19 órakor egy magyarországi premiert hallhat a közönség.

A járvány második hulláma miatt a koncerttermek ajtajai ismét bezáródnak egy időre, de a koncertszervező Filharmónia Magyarország ezekben a rendkívüli napokban is közel hozza a zenét az érdeklődőknek, virtuális koncertélményt biztosítva a közönség számára.

A hallgatóság november 15-én 19 órai kezdettel hallhatja az első online koncertet:

Tóka Ágoston orgonaművész és az Óbudai Danubia Zenekar egyenesen a Zeneakadémiáról költözik be az otthonokba.

Ez a közvetítés több okból is különleges: műsoron Peeters orgonaversenye, Beethoven 5. („Sors”) szimfóniája és Vierne 4. orgonaszimfóniája!

A 2. d-moll orgonaverseny világszerte nagyon ritkán játszott mű, Magyarországon pedig még egy orgonaművésztől sem hallhattuk. Flor Peeters versenyművét Antwerpenben írta 1944-ben, amikor a brit csapatok felszabadították a várost. Ez a darab nemcsak az egyik legismertebb orgonaműve, hanem az egyik leginkább nyitott és örömteli kompozíciója is.

Az online koncertközvetítés a Filharmónia weboldalán várja a komolyzene, az orgonamuzsika szerelmeseit. A koncerthez ITT lehet majd csatlakozni.

***

Ami az előadót illeti, az 1988-ban született Tóka Ágoston középiskolás fokon – 2004-2008 között – a váci Bartók-Pikéthy konzervatóriumban folytatta orgona tanulmányait, ahol a város nemzetközi hírű orgonaművész tanára, dr. Bednarik Anasztázia volt a mestere. 2008-2013 között a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem orgona szakos hallgatója volt, Pálúr János, Ruppert István és Fassang László tanítványaként szerzett kitüntetéses minősítéssel orgonaművészi diplomát. Az orgona mellett zongorát tanult Prunyi Ilonánál, csembalót és barokk kamarazenét Spányi Miklósnál.

Szakközépiskolásként számos díjat nyert az országos orgona-, csembaló-, és kamarazenei versenyeken. Egyetemi tanulmányainak megkezdése óta több nemzetközi megmérettetésen szerepelt eredményesen: 2011 szeptemberében 3. díjat nyert a rangos weimari Bach-Liszt Nemzetközi Orgonaversenyen, valamint két alkalommal (2010, 2012) döntőbe jutott és elismerő oklevelet kapott a Kitzbühelben (Ausztria) megrendezett Franz Schmidt Nemzetközi Orgonaversenyen. 2012-ben Köztársasági Ösztöndíjat, 2013-ban Junior Prima díjat kapott.

Több mesterkurzuson vett részt, világhírű professzorok vezetésével (David Titterington, Christoph Bossert, Olivier Latry, Henri-Franck Beauperin, Baptiste-Florian Marle-Ouvrard, Sietze de Vries). Németországban, Franciaországban, Hollandiában és az Amerikai Egyesült Államokban is járt tanulmányúton.

2010 óta a neves orgonaművész, Beharka Pál utódaként az Újpesti Baptista Gyülekezet orgonistája. Rendszeresen fellép szólistaként, orgona- és zongorakísérőként, valamint barokk zenei együttesekben continuo-játékosként.

Ribáry Zoltán