FELETTÉBB ÉRDEKES KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT CSERÉLT GAZDÁT AZ ARÉNA ÉTTEREM ÜZLETHELYISÉGE

Csaknem tucatnyian vesztették el állásukat, amikor az Aréna étterem a nyár elején bezárt. A helyén jövőre egy jazz klub nyílik majd, amelynek üzemeltetője Koren Gábor lett, aki korábban sosem foglalkozott vendéglátással, és a pályázata benyújtásakor nem is volt erre szakosított cége.

„Mivel a vendéglátás nem szerepel a tevékenységi körök között, mint egyéni vállalkozó pályáznék a bérleti jogra (…). Amennyiben az én pályázatom lesz a nyertes, alapítok egy új céget a helyiség üzemeltetésére, és szeretném, ha az Önkormányzat ezzel a céggel szerződne” – írta mindössze másfél oldalas, üzleti tervet és megvalósíthatósági tanulmányt nem tartalmazó pályázatában az egyébként döntően audio- és videotechnikával foglalkozó Koren Gábor, aki jazz klubot álmodott az Eszterházy utca 1. szám alá.

Érdemes megemlíteni, a hirdetmény július 6-i tervezete még kikötötte volna, hogy kizárólag „vendéglátás” tevékenységi körrel lehet az üzlethelyiségre pályázni. Július 15-re viszont ezt a városvezetés kiegészítette a „kereskedelem”, „szolgáltatás” kitétellel, ami elvileg kinyitotta a pályázók körét. Ennek ellenére Koren egyedüli jelentkezőként nyert az Eszterházy utca 1. szám alatti üzlethelyiségre kiírt tenderen.

Az épületben korábban Vác egyik nagy múltú vendéglátóhelye, az Aréna Étterem és Sport Pub működött. A népszerű hely üzemeltetője azonban június 15-vel felmondta a bérleti szerződését, nem minden előzmény nélkül.

Hogy megértsük, mi történt, a 2010-es évek közepéig kell visszatekintenünk. Akkoriban az Ospizió Kft. jelentős összegeket költött az Aréna étterem fejlesztésére. A befektetéseit, amelyek az ingatlan értékét növelték, figyelembe véve pedig az önkormányzattól bérletidíj-kedvezményt kapott – erre szokták azt mondani, hogy az üzemeltető „lelakhatja” a fejlesztések költségét.

A választás után azonban valami megváltozott.

A tél folyamán a Gazdasági és Városfejlesztési Bizottság (GVB) kezdeményezte a bérleti díj emelését. Az erről szóló határozati javaslat első változatának még része volt a februárban lejáró szerződés meghosszabbítása azzal, hogy az Ospinzió Kft. az új feltételek mellett 2025-ig használhatja a bérleményt. Az Aréna tehát még a megemelt bérleti díj mellett is szeretett volna tovább működni.

Ferjancsics László alpolgármester javaslatára viszont a nyilvánosan elérhető jegyzőkönyv szerint a GVB január 13. ülésén törölték az előterjesztésből a „további 5 év” kitételt, s helyette 1 évet adtak az Ospizió Kft-nek. Azt is csak azért, mert február végéig, a cég és az önkormányzat közötti bérleti szerződés lejártáig már túl kevés volt az idő egy pályázat előkészítésére és kiírására.

„Az előttünk lévő határozati javaslatban szereplő bérleti díjat én egy picit alacsonynak érzem. Biztosítanék, hogy úgy mondjam, lehetőséget arra a bizottságnak, hogy ezt a jövőben majd a piacon is megméresse, azonban tekintettel arra, hogy február végégig szól a szerződése ennek a cégnek, addig egy pályáztatás nem zajlódhatna le…” – mondta, és

a bérleti díjat ugyanakkor 60 ezer forinttal havi 250 ezer forintra emeltette fel, a fűtési díjat pedig 57 ezer forintban állapította meg.

Ezen nem változtatott a baloldali városvezetés akkor sem, amikor a járvány első hulláma alatt számos település kedvezményt adott az önkormányzati ingatlant bérlő vállalkozásoknak, s volt, ahol a vendéglátóhelyek esetében teljesen el is engedték azt. De Vácon nem. Sőt, amikor a házhoz szállítás az éttermek túlélésének elengedhetetlen eszközévé vált, információink szerint a gépjármű behajtási engedély kapcsán sem a segítőkészség jellemezte a hivatal hozzáállását.

A cég ezek után május 15-vel felmondta a bérleti szerződést.

Ferjancsicsék, mint fentebb láttuk, még a 250 ezer forintos bérleti díjat is kevesellték, és azt várták a pályázattól, hogy a piac árazza be az üzlethelyiséget.

A fentiek után érthető, hogy az Ospinzió Kft. nem próbálkozott tovább. Koren Gábor pedig magabiztosan, mint aki senkitől sem fél, mindössze 10 ezer forinttal licitált a meghirdetett összeg fölé: havi 260 ezres bérleti díjat ígért, egyedüliként, és így értelemszerűen ő adta a legjobb ajánlatot.

Végezetül jegyezzük meg, az Aréna étterem bezárásával csaknem egy tucatnyian vesztették el az állásukat.