SZÁMOK: A VÁLSÁG ÉVÉBEN BRUTÁLISAN NÖVELTE AZ ADÓTERHEKET A VÁCI ÖNKORMÁNYZAT

A tavalyinál kétszázmillió forinttal több pénzt préselt ki a váci emberekből és cégekből az önkormányzat a válság évében. Amikor a kormány adócsökkentéssel és támogatásokkal segíti az embereket és munkáltatókat a talpon maradásban, a baloldali vezetésű Vác egyre többet vesz el a helyiektől, akik így a válságban még nehezebb helyzetbe kerülnek, ami a város hosszútávú fejlődését is veszélyezteti.

Míg tavaly az első három negyedéves beszámolók szerint – az akkor még jobboldali vezetésű Vác Város Önkormányzata – 2,96 milliárd forint közhatalmi bevételt szedett be, addig idén a baloldali vezetés egyes helyi adók megemelése után 3,16 milliárd forintot.

Tehát kétszázmillió forint az a többletteher, amit a válság évében a váciaktól beszedtek.

Mint ismert, Vác a kereskedő és termelő cégeket érintő adókat az idei évtől 30-50 százalékkal megemelte, de a helyi reklámozás is többlet közterhet kapott.

Tipikus baloldali recept alapján működik a város: amikor az emberek nehezebb helyzetbe kerülnek a koronavírus okozta gazdasági válság miatt, akkor jönnek a megszorítások, és

még azt is elveszik az emberektől, ami megmaradt nekik.

Közben szűkítették a szociális bérlakás lehetőségeket, és felpörgették az ingatlan privatizációt, kihasználva akár a rendkívüli jogrendet is.

Különösen visszás, hogy miközben az önkormányzat egyre több pénzt szed be, a városi alkalmazottak egy részének bérét brutálisan csökkentette, sőt, egyes esetekben le is nullázta.

Mire megy a sok többlet bevétel, ha még a kiskeresetű konyhások, könyvtárosok, közalkalmazottak bérén is spórolni akarnak?