A CREDO-HÁZ EGY ÉRTÉKTEREMTŐ SZIGET VÁCON – INTERJÚ LONKAY MÁRTÁVAL

A Váci Egyházmegye kulturális központja, a Credo-ház afféle „szigetköztársaság” a térség közművelődési térképén. Itt a csendesebb, de annál figyelemre méltóbb igazi értékteremtők – képzőművészek, irodalmárok, zenészek, közéleti emberek – előadásait láthatja-hallhatja a közönség.

A programok szervezője, Lonkay Márta a negyedik évadánál tart a Credo-ház vezetőjeként.

Teltházas programok egyike a Credo-házban– Fotó: Fekete István

– A húszas éveim második felében ért a megkeresés a Credo vezetésére. Kissé korainak éreztem a felkérést, de mint minden más is az életemben, tudtam, hogy nem történhetett véletlenül, ezért nagy lelkesedéssel vetettem bele magam a munkába. Eleinte sokan kérdezték, mi a titok, mitől működik és marad fenn egy keresztény kulturális művészeti hely. Mosolyogtam, mert

a titok nem nálam van, hanem a Jóistennél. Ő tudja, hogy mit, miért tesz. Nagyon kell szeretni az embereket, ennyi az egész. Ez az én hitvallásom.

Úgy érzem, ha valami többet, matérián túlit adhatok egy műsorral, egy kiállítással vagy egy interjúban elhangzó mondattal, már megérte. Teréz anya jut eszembe, aki azt mondja: „Ebben az életben nem tehetünk nagy dolgokat. Csak kis dolgokat tehetünk, nagy szeretettel.” Egy közösségi tér megtöltése, mind mondanivaló, mind pedig a vendégek tekintetében csapatmunka. Köszönettel tartozom, a kollégáimnak, a fellépő művészeknek és előadóknak, mert velük és általuk tudunk valami olyat alkotni, ami az embereknek örömet, szeretetet és reményt adhat a hétköznapokban – nyilatkozta érdeklődésünkre a Credo igazgatója.

Fontos és jó ízű beszélgetések színtere a Credo – Fotó: Fekete István

– Újságíró is, így adódik a kérdés, hogyan kapcsolódik össze a két feladata?
– Hívő családban nevelkedtem, melyben szüleim végtelen szeretete jelentette a biztonságot. Ebben a szeretetközösségben nagy áldás volt felnőni, az más kérdés, hogy az ember az élete során újból és újból fel kell, hogy fedezze a világ igazságait. Pontosan erre tanított gyermekkori lelkiatyám, dr.Csáki Tibor, nagymarosi plébános. A gimnázium elvégzése után újságírást tanultam, ahol szintén életre szóló útmutatást kaptam Kolozsi Lázár Ildikótól.

Mesterem arra tanított, hogy mindig az embert nézzem, hiszen mindenki értékes és egyedülálló csoda, csak fel kell fedezni, észre kell venni a lelkében lakozó értékeket. A vele való találkozás még érzékenyebbé tett az emberi sorsok és életutak felfedezésében.

A Testnevelési Egyetemen töltött kitérő évek után, megismerkedtem Jancsó Zoltán festőművésszel, aki éppen a találkozásunkkor Mexikóból hazatérve nyitotta meg kortárs képzőművészeti galériáját a budapesti Kazinczy utcában. Éreztem, hogy vele és mellette a helyem, így elkezdtük építeni a galériát, ami csakhamar egy népszerű művészeti közösségi térré nőtte ki magát. A művészet szeretete és hirdetése ekkor vált a hivatásommá. Közben elkezdtem az újságírást is, a Keresztény Élet katolikus hetilapban, ahol idestova hat esztendeje publikálok hivatástörténeti mélyinterjúkat papokkal illetve művészekkel. A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Jel című folyóiratában

a kulturális élet nagyjaival, sportolókkal, olyan közéleti személyekkel készítek beszélgetéseket, akik nem csak a hivatásukban, hanem a magánéletükben is példaképek. Ez az értékmutatás a cél a Credo házban is.

– Hogyan pozicionálja a Credot a kulturális életben?
– A Credo-ház fő küldetése a keresztény értékrend, a magyar kultúra befogadása, bemutatása és továbbadása. Tematikus estjeinken a közönséget is igyekszünk megszólítani.
A személyes találkozás és egymásra figyelés egyre nagyobb hiány az életünkben, ezért igyekszünk minden fórumon megtalálni a kapcsolódási pontokat. Az ajtónk mindenki felé nyitott, aki a művészeten túl emberi értékekről illetve a lélek dolgairól szeretne beszélgetni. Megtisztelő számunkra, hogy előadásainkat Marton Zsolt megyéspüspök is gyakran látogatja. Püspök atya számos kiállításunkat nyitotta meg, de fővédnökként, díjátadóként és előadóként is jelen van a Credo életében.

Marton Zsolt, Jákfalvy Kata, Kubik Anna, Lonkay Márta – Fotó: Fekete István

– Mi a szakmai zsinórmérce a programkínálat összeállításakor?
– Lehetőségeink szerint próbáljuk minél változatosabbá tenni a havi programkínálatot.

Műsoraink között megjelennek a kiállítások, irodalmi estek, pódiumbeszélgetések, koncertek, színházi előadások, teológiai estek.

Zsinórmércét adnak a kiemelt egyházi ünnepek, a karácsony és a húsvét. Sorozatokban is gondolkodunk. A múlt évadokban nagy sikert aratott Uzsalyné dr. Pécsi Rita neveléskutató előadássorozata, illetve a közelmúltban a reformáció 500. évfordulója kapcsán szervezett teológiai estek illetve a zenés-táncos gyerekprogramok is. A tavalyi évadban indítottuk el a „Hit és hivatás” című beszélgető-sorozatunkat, ahol hónapról hónapra olyan főszereplőket mutatunk be, akik valóban példaképek, s nem csak a hivatásunkban jutottak magas szintre, hanem a magánéletükben is emberek tudtak maradni, akikre fontos figyelni, s akiktől jó tanulni. Ilyen tanúságtevők a Credo életében: Kubik Anna Kossuth-díjas színművész, Popova Aleszja Kossuth-díjas balettművész, Szakcsi Lakatos Béla világhírű zongoraművész, Szvorák Katalin Kossuth-díjas népdalénekes, Hirling Zsolt világbajnok evezős, Dr. Csókay András világhírű idegsebész, Hager Ritta, Kossuth-díjas textilművész, Oláh Zoltán, Kossuth-díjas balettművész, Sümegi Eszter, Kossuth-díjas operaénekes, Fazekas István drámaíró, Megyesi Schwartz Lúcia operaénekes, Dr. Fodor Réka missziós doktornő és a sort még sokáig folytathatnánk. Ezen sorozatunk októberi vendége Süveges Gergő tévés, rádiós szerkesztő-műsorvezető lesz.

Dr. Csókay András világhírű idegsebész is vendég volt már. – Fotó: Fekete István

– Mindig próbálnak újdonságokat is bevezetni a programkínálatba. Az idei évadban milyen új műsorral készülnek?
– Fontos törekvésünk a fiatalok megszólítása, s a feléjük való nyitás. Ezért októbertől új programsorozatot indítottunk „A zene szárnyán” címmel. Havonta ismétlődő programunk elsősorban az általános iskola nyolcadik osztályosainak és a középiskolás korosztálynak szól. Zenei beavatónk művészeti vezetője Brenner Judit, aki tehetséges növendékeivel teszi még színesebbé és közvetlenebbé az előadásokat. A klasszikus komolyzenétől a musicalekig minden zenei ágat igyekszünk bemutatni az évad során. Napközbeni, délelőtti programunk amolyan rendkívüli órának is tekinthető. A lehetőség nyitott, továbbra is várjuk a váci illetőségű osztályok jelentkezését. Célunk ezúttal is a Credo alapküldetése, a művészet és a kultúra népszerűsítése.

Ribáry Zoltán