„EMBERTELENSÉGGEL MONDD MEG: MIRE MEHETSZ?” – A SZAKMAIATLAN DÖNTÉS NEM A CHÁZÁR ANDRÁS EGYMI-T SÚJTJA, HANEM A GONDJAIRA BÍZOTT FOGYATÉKKAL ÉLŐ GYERMEKEKET

Szerkesztőségünk birtokába jutott egy a napokban a polgármester asszonyhoz címzett levél, amelyben a Cházár András EGYMI Székhelyintézményét és váci Tagintézményeit 2020. szeptember 1-jétől érintő közétkeztetési változtatások ügyében keresi meg az intézmény részéről 11 vezető és a szülők képviselői a város vezetőt. A város Gazdasági Hivatala működteti ezt az államtól kötelező feladatként kapott helyi közétkeztetési részleget, amely szeptemberi megváltoztatásának lehetséges súlyos anomáliáira már jó előre felhívták az illetékesek a városháza döntéshozóinak a figyelmét. Mivel ezek szinte mindegyike bekövetkezett, ezért levelükben most nyomatékosan kérik a panaszuk kivizsgálását és javító intézkedések elrendelését, amelyhez mind az intézmény vezetése, mind a szülők képviselői felajánlották a segítségüket. A levél írói újra megfogalmazták, hogy már a változások bevezetése előtt tartottak a nem megfelelő konyhai technológia és a csökkentett dolgozói létszám miatt a szolgáltatás színvonal esésétől, illetve attól, hogy az étel minősége a szállítás miatt romlani fog. Az alábbiakban idézettek szerint arról számoltak be pontokba szedve, hogy sajnálatosan az eltelt időszak igazolta minden félelmüket.

2020. szeptember 9-én – a megváltoztatott közétkeztetési szolgáltatás ügyében – Matkovich Ilona egyeztetést hívott össze, amelynek a végén a polgármester megígérte, hogy 2020. szeptember 30-ig minden problémát orvosolni fog. A levélírók október 13-án kelt levelükben összegyűjtötték, hogy a közétkeztetés terén mely anomáliákkal kell szembesülniük:

 

Ellátás – állandó problémák

  1. Az étel minősége gyenge, mennyisége nagyon kevés, repetára nincs lehetőség.
  2. Nincs korosztályi differenciálás az étel mennyiségét tekintve.
  3.  Az ebéden kívüli (+ 2 főétkezés és 2 nem főétkezés) kínálat szegényes, többnyire kenyér valamivel, ami az egészséges táplálkozási előírásoknak nem felel meg. Kevés a zöldség, gyümölcs, a vitaminban dús táplálék a fejlődésben lévő gyermekek számára.
  4. Korábban a kollégiumban hetente két alkalommal meleg ételt kaptak vacsorára a kollégisták. Jelenleg még ez sem biztosított, ami nagy színvonalbeli romlást jelent.
  5. Ha a kollégiumban (kötelező feladatunk a hétvégi kollégiumi ellátás biztosítása) marad valamelyik diák, akkor péntek déltől – hétfő délig nem esznek friss, meleg-főtt ételt, még ebédre sem a diákok. Sőt már pénteken megkapják egyben az egész hétvégére szánt (hideg) ételt. Aminek a minősége vasárnapra már nem megfelelő.
  6. A szombati és vasárnapi ebédről nincs rendszeres információnk, az nincs feltüntetve a megküldött étlapon.
  7. Rendszeres tapasztalat az, hogy a hatodik óra után érkezők számára az étel már nem melegen kerül kiosztásra, a tanulók kénytelenek azt hidegen fogyasztani.
Példa a mennyiségre: a képen egy kistányéron szervírozott kamasz kollégista vacsorája (tojásrántotta), melynek méretét a villához viszonyítás jól szemlélteti.

 

Ellátás – eseti problémák

  1. Megszokott gyakorlat, ha elfogy az ebéd vagy a vacsorára szánt valami, tésztát főz ki a konyhai dolgozó, hogy a hiányzó mennyiséget pótolja (bár tálalókonyhán főzni tilos).
  2. Több ízben elő fordul, hogy nem azt kapják a gyerekek és diákok enni, mint ami az étlapon szerepeltetve van.
  3. Arra is volt már példa, hogy egy Covid-fertőzés veszélye miatt hazautazni nem tudó kollégista, bár le volt jelentve, mégsem kapott hétvégén ebédet. Ezért a kollégák vettek neki ételt a saját pénzükből. (Az esetet email-ben jeleztük Önök felé, de válasz sajnos nem érkezett.)
  4. Az eltelt időszakban többször szembesültünk azzal, hogy ha a tanulók 14 óra után mennek ebédelni, nem mindig jut számukra étel. A legutóbb ilyenre október 9-én került sor, amikor a sportversenyen részt vett tanulóink egyáltalán nem kaptak ebédet és uzsonnát, mivel nem maradt! (annak ellenére, hogy személyesen jelezték az asszisztens és testnevelő kollégák a konyhai dolgozók felé, hogy 6 fő kb. 14.30- kor fog menni ebédelni.) Ezen a napon ezek a gyerekek étkezés nélkül mentek haza.
  5. Többször előfordult már, hogy a „darabos” (pl. búrkifli) tízórai darabszáma, eltérést mutat a leadott létszámhoz képest.

 

Számlázás

  1. A pénteki ellátásért a kollégisták teljes napot fizetnek, de a vacsorát nem kapják meg még hideg csomagban sem. Ennek ellenére és ellentételezésére, vasárnap a visszaérkezéskor sem kapnak vacsorát. Bár a megküldött étlapon ezek a menük feltüntetésre kerülnek. A kollégisták az otthonról hozott vacsorát fogyasztják.
  2. Az ügyintézésében, számlázásban általában több a pontatlanság és a hiba, mint eddig.
Köszönjük Süsü, hogy az összes vackort összegyűjtötted és elküldted nekünk (2020. 10.14.)! Cházár EGYMI diákjai

Takarítás, járványügyi előírások betartása

  1. A város/GH nem biztosítja humánerő tekintetében a járványügyi előírások betartását. Ezért az intézmény kollégái (takarítónője) végzik a legzsúfoltabb, éppen ezért a legveszélyesebb időszakban – az ebéd idején – a folyamatos fertőtlenítést. Ezzel segítve a konyhai dolgozók helyzetét és óvva az ebédelők egészségét.
  2. A város/GH egyáltalán nem biztosítja a járványügyi előírások betartásához szükséges tisztítószereket/eszközöket és fertőtlenítőszereket. Ezért, kénytelenek vagyunk az intézmény készletéből juttatni az ebédlői kézmosókhoz és fertőtlenítéshez vegyszereket és eszközöket.
  3. A Székhelyintézmény ebédlőjében a tisztaság nem megfelelő. Ennek oka azonban nem a konyhai dolgozók lustasága vagy nemtörődömsége, hanem az általunk is megtapasztalt maximálison túli leterheltségük.

 

A levelet aláírták:

  • szülői szervezet elnöke,
  • szakiskolásokat képviselő szülő,
  • kollégistákat képviselő szülő,
  • mb. tagintézmény-vezető,
  • kollégiumi intézményegység-vezetők,
  • tagintézmény-vezető,
  • készségfejlesztő intézményegység-vezető,
  • óvodai intézményegység-vezető,
  • általános iskolai intézményegység-vezető,
  • szakiskolai intézményegység-vezető,
  • utazó gyógypedagógusi és FNO ellátást biztosító intézményegység-vezető,
  • intézményvezető-helyettes
  • intézményvezető

Megrázó, szinte jajkiáltásként is felfogható, a hivatalos levelük végén használt, Cházár Andrástól származó intézményi mottó: „Szeresd embertársad, úgy boldogabb lehetsz, Embertelenséggel mondd meg: mire mehetsz?”

***

Botrányos ételek a Bocskai Kollégiumban

A váci közétkeztetési átszervezés további kárvallottja a Bocskai Kollégium. A diákok ezeket a szánalmas képeket osztották meg szerdán a közösségi oldalukon, majd így kommentálták a koleszosok:

„Köszönjük a tápértékben gazdag nyers húst, hangyás vajat, és sárga levest ebédre a Váci Gazdasági Hivataltól! (Bocskai kolisok)

„Ezt már egyszer megették.”

„Ezt egy DÖK-elnök sem hagyhatja szó nélkül.”

„Nem hagyjuk. Igyekszünk tenni ellene, de sajnos vagy nem sajnos itt a kollégistáknak együtt kell valamilyen úton fellépnie a gazdasági hivatal iránt.”

„Idén szeptembertől az előző évekhez képest is változott (sajnos rossz irányba) a helyzet.”

„Álljatok fel az egész kolesszal! Úgy talán el tudtok érni valamit.”

„Annak kellene megzabálni, aki megfőzte, meg aki jóváhagyta ezt a moslékot.”

„Mikor mentem haza, pont azon gondolkodtam a folyosón hogy elképesztő, mennyire büdös van az ebédtől, tragédia hogy ezt valaki ki meri adni a kezéből…” (egy tanár) 

„Az én gyerekemnek már nagyon fáj a hasa.” (egy szülő) 

Van, aki pedig a „Nébih az élelmiszer-biztonságért ZöldSzámát” javasolta.