Milliós szerződést kötött a Soros-hálózat ügyvédjével Matkovich Ilona

A baloldal polgármestere, Matkovich Ilona perre megy az őt kritizáló sajtóval, ehhez azonban, úgy tűnik, Vácott nem, csak Budapesten talált magának ügyvédet a döntően Soros György Nyílt Társadalom Alapítványok hálózata által finanszírozott magyarországi Helsinki Bizottságnak is dolgozó Dr. Tóth Balázs személyében. Érdemes megemlíteni, hogy Matkovich korábban újságíróként a milliárdoshoz ugyancsak köthető Magyar Narancsban publikált.

A koronavírus-járvány első hulláma alatt két szerződést is kötöttek, az első általános tartalmú: jogi tanácsadásról szól olyan esetekre, ha Matkovichot, a mögötte álló koalíció tagjait, vagy a kinevezettjeiket bírálná a sajtó. A havi 120 ezer forintos megbízási díjért cserébe Dr. Tóthnak maximum 8 órát kell dolgoznia havonta, s még csak el sem kell hagynia belpesti irodáját, mivel a szerződés szerint elég e-mailben megírnia a javaslatait.

A Soros-hálózathoz tartozó Helsinki ügyvédjének egy hónap alatt sikerült egy másik, minimum 1 milliós szerződést összehoznia. Az első, március 11-re keltezett megbízás ugyanis „kifejezetten nem vonatkozik perképviseletre, az esetlegesen Megbízó (Matkovich – a szerk.) döntése alapján szükségessé váló perképviselet szerződéses szabályait a Felek külön megállapodásban rögzítik.”

Ezt a külön megállapodást április 14-én kötötték meg. A szerződés értelmében Dr. Tóth öt szerkesztőséget perelt be, amiért elsőfokon 1 millió, fellebbezés esetén, azaz másod- és harmadfokon pedig további fél-fél millió forintot kap.