7 MILLIÁRDBÓL ALIG FORDÍT VÁC AZ ÚTJAIRA

A MATKOVICH-FERJANCSICS VÁROSVEZETÉS EBBEN IS CSAK MÁSOKRA MUTOGAT

Úgy tűnik, a város vezetőit nem nagyon érdekli az emberek váci utak minőségére vonatkozó panaszáradata. Vác lassan országos rekorder lesz a politikai okokból visszautasított és le nem hívott kormányzati támogatások terén: visszaadták a multifunkciós csarnok és környezete kialakítására adott 5 milliárdot, nem kérték a színház fenntartására kínált 120 milliót, bizonytalan a konyha pályázaton nyert több tízmillió forint és a turisztikai támogatásként megítélt többmilliárd forint sorsa is.

Az önkormányzatot annyira alkalmatlan emberek vezetik, hogy még a Belügyminisztérium által kiírt pályázatra sem tudtak olyan anyagot benyújtani, ami pár millió forint forrást tudott volna jelenteni a városnak. Így elmarad például a Budapesti főút, a Zöldfa utca, vagy éppen a kórházhoz vezető utak javítása.

A nemrég kihirdetett pályázati eredmények szerint a 9 milliárdnyi forrásból 449 településnek jutott pénz, közte félszáz Pest megyeinek, Vác azonban sikertelen pályázatot nyújtott be, pedig a kormány tavaly építette meg 35 milliárdból a Vácig tartó 2×2 sávos M2-t.

A városvetés alkalmatlanságát mutatja, hogy még ahhoz is gyenge volt a beadott anyag, hogy a maximális 40 milliónak legalább egy részét megkaphassa a város. Hasonlót már akkor megtapasztaltak a váci polgárok az városvezetéstől, amikor a korábbi években „szokásos” összegnek csak elenyésző töredékét tudták sikeresen igényelni rendkívüli önkormányzati támogatásként.

Tavaly októberben óriási lendülettel kampányoltak utakról, rendről, játszóterekről, de majdnem 1 év alatt semmit se tudtak megvalósítani ezekből. A városi közterületek jelentős részének (300.000 négyzetméter) karbantartását az lakosok kezelésébe adták, és bírságolnak, ha nincs rendben tartva. Egy év alatt komoly útjavítás nem történt. Sőt, a napokban játszóterek részleges bezárására is sor került, mivel teljesen elhanyagolták őket.

Ugyanígy megígérték, hogy a város majd sokkal több pályázatot ad be, de láthatóan pályázataik minősége katasztrofális, hiszen szinte semmit se nyernek. Vácon szinte csak az valósul meg, amit az emberek, az egyházak vagy a kormány épít, jelen városvezetés teljesítménye alulmúlja elődeit.

Emlékezetes, hogy míg a kormány a váci emberek munkahelyeinek járványveszélytől történő megóvására több száz millió forintot biztosított, és ezres nagyságrendben mentett meg váci munkahelyeket, a város bért csökkentett és álláshelyeket szüntetett meg. Míg a kormány védőfelszereléseket küld a kórháznak, addig a váci baloldal közérdekű adatigénylésekkel bombázza a kórházi orvosokat.

Jogosan merülhet fel tehát a kérdés minden váciban: alkalmas-e a Matkovich-Ferjancsics tandem az itt élők képviseletére? Képviseli-e egyáltalán az itt élő emberek érdekét? Hova folyik a város 7 milliárd forintos költségvetése?