LESZAVAZVA ÉS MEGSZÉGYENÜLVE TÁVOZOTT VARGA KATALIN A SZÍNHÁZVEZETŐI PÁLYÁZATÁNAK BÍRÁLÓ BIZOTTSÁGI ÜLÉSÉRŐL

A héten tartotta ülését a Váci Dunakanyar Színház színházigazgatói pályázatát bíráló bizottság. A többségében színházi emberekből álló bizottság alkalmatlannak találta a pályázatot, és leszavazta Varga Katalint. Kérdés, hogy a szakmailag megbukott igazgatót politikai lojalitása miatt mégis kinevezi-e Vác baloldali vezetése. Ez a színházi szakma teljes figyelmen kívül hagyását jelentené.

Varga Katalin egy 30 oldalas dokumentummal pályázott a Váci Dunakanyar Színház élére, melyből körülbelül 10 oldal volt szakmai jellegű, miközben elődje egy több, mint 70 oldalas pályázatot nyújtott be. A bíráló bizottság többségében a többi színház által delegált tagokból áll, kisebb részben a váci városháza küldötteiből.

A meghallgatás rendkívül kínos volt a pályázó számára, hiszen a bíráló bizottság tagjai ízekre szedték a pályázatot, de méginkább azt vették sorra, mennyi minden hiányzik belőle, ami egy színház vezetéséhez elengedhetetlen lenne.

Varga Katalin a szavazásnál leginkább csak a politikai delegáltakra támaszkodhatott, a színházi dolgozók országos szakszervezetének delegáltja és a színházművészeti bizottság delegáltjai alkalmatlannak találták. A szakmai vélemény a városvezetést nem köti, dönthetnek úgy, hogy egy szakmailag alkalmatlannak minősített igazgató kezébe teszik le a váci kulturális élet egyik legfontosabb intézményét. Ekkor legalább mindenki megtanulhatja, hogy Vácon a baloldali vezetésnek fontosabb a politikai hűség, mint a szakmai hozzáértés.