ÓRIÁSI FELHÁBORODÁST VÁLTOTT KI MATKOVICH LEGUTÓBBI POSZTJA, AMIBEN A JOBBOLDALT VÁDOLJA VANDALIZMUSSAL

Szeptember 23-a reggelre rengeteg olvasónk jelezte, hogy véleményük szerint a város vezetője ezúttal átlépett egy határt. Olyan vádaskodást zúdított a jobboldalra a már megint csak a saját rajongótáborához szóló legfrissebb szózatában, ami rendesen kiverte a biztosítékot a konzervatív, jobbközép politikai irányultságú, kormánypárti váci polgároknál. Közülük már sokakat kitiltottak Matkovich szólás szabadságának édenkertjéből, ezért tehetetlenségükben most csak a szerkesztőségünk felé tudják jelezni a felháborodásukat.

„Ez annyira durva, hogy ilyen nincs is!”

„Szerintem elvakult, rágalmazó, uszító ránk nézve.”

„Nem hiszem el, amit olvastam. Ennek a nőnek kezd elborulni az agya. Ilyet politikus megfogalmazhat? Szánalmas!”

„Ezért simán felszólítható a lemondásra, mert ezzel túllépet egy határt.”

„Ez a mai nap engem sokkolt. Vácon hallottam csopiból kitiltva lettünk a semmiért egy halőr által, Ili meg következmények nélkül rágalmaz minket.”

„Ha éppen nem vagy még kitiltva, az nem jelent semmit már. Jön egy halőr, meg valami önkormányzati cenzor és hozzászólnod sem kell, szó nélkül is kitesznek.”

Egy szó mint száz, Matkovich Ilona pár mondatban levezette, hogy nem városvezetői készségeinek hiánya, vagy a városirányítási tehetetlensége vezetett oda, hogy egy hét alatt ismeretlen barbárok letarolták a várost, hanem a vele ellenzékben álló sajtó és politika által feltüzelt jobboldal áll a cselekedetek hátterében.

Ha valaki emlékszik még a rossz emlékű, belügyis, tartótiszt lelkű Szabó Lászlóra, s az ő Kék fény című műsorára, akkor annak feltűnhet, hogy e hangvétel köszönt most vissza polgármesteri szövegből. Íme a fiatalabbak kedvéért, hogy mi az a hanghordozás, ami most visszatért közénk:

Pár percnyi Szabó László, aki sosem volt kíméletes a rendszer ellenségeivel

Idézzük, hogy Matkovich a barbárságot miképpen próbálja e posztjában összekötni a váci jobboldallal:

„Szétvágott játszótéri hinták, kidöntött szobor, felgyújtott épület. Rég kavart akkora port rongálás a városban, mint az elmúlt héten. Utoljára akkor éreztem ilyen indulatokat a közhangulatban, amikor pár éve fideszes képviselők jelenlétében a Pálinkafesztivál után randalírozás volt. Most valakik valószínűleg szándékosan teszik tönkre napról napra közös vagyonunkat. Azt gondolom, jelentős szerepe van az ilyen cselekedetek megvalósulásában annak, hogy a tavaly októberi önkormányzati választás óta kormánypárti politikusok és bértollnokaik folyamatosan járatják le városunkat, mocskolják alaptalanul (…) az új városvezetést. (…) Ideje lenne végre beletörődni a váci választók akaratába és döntésébe. A kormánypárti politikusoknak is a városért kellene lobbizni, nem pedig ellene.”

Ez a szöveg színtiszta elszabólászlósodás! E gondolkodás lényege: van egy támadhatatlanul remek rendszer, s vannak e rendszernek ellenségei, akik nagyon rosszak és rosszat cselekednek, de ami jó, az viszont a rendszerből fakad, ami rossz, azt pedig a rendszer elvakult ellenségei teszik. Le tehát az ellenzékkel, s éljen a rendszer!

Az egyik, még le nem tiltott kommentelő e rendkívül arcátlan és városvezetőhöz teljesen méltatlan szavakról találóan így fogalmazott:
„Tipikus kabátlopási sztori, ügyes újságírói fogás! Egy minden valóságalapot nélkülöző feltételezésből megfellebbezhetetlen következtetést levonni, és ez alapján ítéletet alkotni csak hamis következtetés lehet! A szillogizmus fő szabálya szerint helyes következtetést csak igaz premisszákból lehet levonni. A mostani eset, amely valóban szomorú és felháborító, összemosása a Kormányoldallal csak a városvezetői frusztráció jele, bizonyíték hiányában hamis vad/ helytelen következtetés! Ennél Vác többet érdemel!”

Másikuk pedig így vélekedett:
„Ez túlzás. Szerintem semmi összefüggés nincs a választásokkal. Egyszerű, fiatalos (drogos, alkoholos) túlkapás. A köz és a város biztonságának megőrzésére van a rend őrsége! Hát tegyék a dolgukat.”

Véleményünk szerint is egyre súlyosabbnak tűnik a magát liberális beállítottságúnak valló Matkovich Ilona gondolkodásában a demokráciadeficit! Úton útfélen – s mondjuk ki, egyre útszélibb hangon –

egyre agresszívebben azt hangoztatja, hogy mindenkinek csönd legyen, aki nem rá szavazott.

Szájzár rendelettel kezdte, majd testületileg lebuktak, hisz bevallották, hogy maguk által etetett sajtót tartanak fent a közvélemény befolyásolására, mondvacsinált pereket kezdeményeznek, rengeteg közpénzt emésztve fel annak érekében, hogy az egyetlen, vele szemben kritikus, helyi sajtót is elhallgattassák. A városháza orgánumában még a közszolgálatiság látszatára sem adnak. A kormánypárti képviselők jogait már jobban megnyirbálni sem lehet, mint ahogy azt ők teszik…

Maga pedig személy szerint egyszerűen nem tűr mást el, mint csak az érte való feltétlen rajongást.

Miféle demokratának vallja magát az, akinek efféle a demokráciafelfogása!? „Ideje lenne végre beletörődni a váci választók akaratába és döntésébe.”

Véleménye szerint vajon mi lenne a váci ellenzék dolga? Hallgatni és beletörődni abba, hogy a város jelenlegi vezetői antidemokratikus módon kormányoznak, rágalmazzák az ellenzéket, elhallgattatnak minden ellenvéleményt? A városi ellenzék valódi eredményeket, problémák megoldását, és nem azok generálását várja, rendet, tisztaságot, a vandálok megfékezését kéri azoktól, akik szakértelmet, hozzáértést ígértek választóiknak, s nem pedig örökös magyarázkodást, tehetetlenséget, ferdítéseket és hazugságokat.

Pont Matkovichnak lenne ideje beletörődni, hogy 10 ezernyi jobboldali él a városában,

akikre nem szabadna úgy tekintenie, mint ahogy egykor Rákosi a magyar nemzetre, aki egykor elszólta magát, mi szerint neki 10 millió fasisztával kell a kommunizmust építenie!

Valamint ideje beletörődni abba, hogy

a váci jobboldal legitim és elvehetetlen joga, hogy bírálja őt, s ha kell, akkor nevén nevezze a városházi anomáliákat, sőt ha eljön az ideje, akkor demokratikus úton el is távolítsa majd onnan azokat, akik alkalmatlanok a város szolgálatára.

Tényleg nem áll messze az igazságtól az az olvasói vélemény, hogy ez a gondolkodás és hisztériakeltés súlyosan méltatlanná tette Matkovich Ilonát a jelenlegi szerepére és e kirohanása után megérdemelné a város nem rászavazó fele, hogy emelkedjen felül, és kérjen bocsánatot tőlük!