MŰSORVÁLTOZÁS A CREDOBAN: SZEPTEMBER 24-ÉN DR. FODOR RÉKA MISSZIÓS ORVOS LESZ A VENDÉG

A váci egyházmegye kulturális központja, a Credo-ház „Hit és hivatás” című sorozata keretében szeptember 24-én este – a korábban meghirdetett programtól eltérően – Dr. Fodor Réka missziós orvos lesz a műsorvezető Jákfalvy Kata beszélgetőpartnere.

– A doktornő félévnyi afrikai missziós szolgálat után tért haza a napokban. Megtisztelő, hogy elfogadta a meghívásunkat, és az elsők között lehetünk, akiknek beszámol megélt tapasztalatairól – mondta a programváltozás kapcsán Lonkay Márta, a Credo-ház vezetője.
A missziós orvos már számos küldetésben részt vett az elmaradottnak mondott világvégeken, legutóbb idén március 20-án indult útra Nigériába, az eredeti terv szerint két hétre, de a szolgálat végül hónapokig tartott.

Dr. Fodor Réka indíttatásáról szólva korábban több fórumon, interjúban elmondta, hogy pályaválasztásában meghatározó volt, amikor – még csak tizenkét évesen – elolvasta Albert Schweitzer életrajzát. Megnyilatkozásai szerint csodálójává vált a Nobel-békedíjas orvosnak, aki kórházat alapított Afrikában, és ott önkéntesként gyógyított. Onnantól kezdve az volt az álma, hogy egyszer ő is missziós orvos legyen – Afrikában.

Akkor persze még nem gondolta, hogy évtizedeket kell majd várnia arra, hogy teljesüljön ez a vágya. Amikor 2015 tavaszán megtudta, hogy a Magyar-Afrika Társaság missziós orvosokat keres Afrikába, úgy érezte, hogy a felhívás neki szól, s már kétgyermekes családanyaként, az év nyarán negyven napot töltött Ugandában, majd onnan hazatérve személyes hangvételű könyvet írt életének sorsfordító pillanatairól.

A doktornő 2016-ban életre hívta az AFRÉKA Nemzetközi Humanitárius Alapítványt, amelynek legfőbb célja, hogy elmaradottabb országokba, térségekbe és katasztrófa sújtotta területekre egészségügyi missziókat szervezzen.

Nigéria csoportjuk is van, ennek létrejöttét a doktornő dr. Csókay András idegsebész professzornak dedikálja nyilatkozataiban, akivel több éve mély barátságot ápol.
Dr. Fodor Réka missziós orvosként évente kétszer, tavasszal és ősszel három-négy hétig szolgál a nyugat-afrikai országban, idei első utazása is a szokásos orvosi missziónak indult, de a koronavírus-járvány teljesen átírta a forgatókönyvet…

Hogy miként, arról is hallhatnak a vendégek a Hit és hivatás sorozat új évadának első találkozóján.

Ribáry Zoltán