CREDO-HÁZ – HOMOKPERFORMANSZ, A PILLANAT MŰVÉSZETE

Három alkotó, Turós Eszter, Turós Enikő zongoraművész testvérpár és Papp Norbert festőművész kápráztatták el a Credo-ház közönségét 2020. szeptember 17-én, ahol Rahmanyinov hat zongora duettjét szólaltatta meg a művész testvérpár, s a zene ihletésére gyönyörű homokanimációt rajzolt a festőművész. Az előadás különlegessége abban rejlett, hogy a muzsika mondanivalója nem csak hallható, hanem láthatóvá is vált.

Mindegyik duett hangulatának megfelelő képanyag született a homokasztalon.

Az első egy ringó csónakot ábrázolt, melyből egy sejtelmes arc bontakozott ki, a második etűd vidám hangulata a bohóc különböző arcait tárta elénk.

Fotó: Credo-ház

A harmadik duett gyertyák képével indított, melyből pillanatok alatt egy csodás ortodox katedrális született, amiből egy sötét erdőbe kerültünk, ahonnan a kiutat úgy életünk felén mindannyiunknak nehéz megtalálni, de vezetett ösvény kifelé, s az út végén felragyogott a Nap és vidám madarak töltötték meg élettel az előbb még komor képet.

A negyedik duett a perdülő szoknya formájából egy kecses hölgy és szép szál férfi egymásra találását, szerelmét jelenítette meg a művész, táncukban, a lendületes, hullámzó vonalakban lüktetett az élet.

Az ötödik duett nyitóképe egy hatalmas szem volt, melybe bele rajzolta mindannyiunk gyerekkorát, a felnőtté válást majd a záróképben az egészet féltőn két kéz óvta, védte.

Fotó: Credo-ház

Az utolsó duett egy hatalmas szárny képével indított, amiből kinőtt egy csodálatos életfa, melyből egy hatalmas napkorong született, az átváltozott egy ostyává, melyből kirajzolódott a Kereszterefeszített, abból új élet, új fa született, Zarándoklás a cédrushoz képe is megjelent, majd újra egy sugárzó napkorong volt látható, melynek sugarai minden irányba sugározzák az erőt, a fényt, az életet.

Fotó: Credo-ház

A zene és a képi látvány együttese hitet tett az élet, a fény, a remény mellett.

***

A művészek

Túrós Enikő rendszeres szereplője nemzetközi és hazai pódiumoknak, MÜPA, Petőfi Irodalmi Múzeum rendszeres fellépője.

Testvére, Túrós Eszter tanulmányai során Liszt, Bartók Nemzetközi Zongoraverseny döntőjébe került, első díjas lett az Országos Beethoven zongoraversenyen, Köztársasági Ösztöndíjas, számos koncert rendszeres fellépője, MÜPA, Zeneakadémia, Országos Széchenyi Könyvtár.

Papp Norbert 1981-ben született, útkereső, szívesen kísérletezik különféle festészeti és grafikai technikákkal, a homokanimáció és a fényrajz segítségével megteremthető, dinamikus történetek képi megjelenítésében lenyűgözőt alkot.

Fotó: Credo-ház

A Rahmanyinov a homokban performanszának számos nagy sikerű előadása volt már országszerte.