RÉTVÁRI: MEG KELL VÉDENÜNK AZ EMBEREK EGÉSZSÉGÉT ÉS AZ ORSZÁGNAK MŰKÖDNIE KELL!

A váci Jávorszky Ödön Kórház előtt szeptember 14-én Rétvári Bence az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője és a kórház főigazgatója, dr. Urbán Edina tartott sajtótájékoztatót, amely során tájékoztatták a lakosságot, hogy a város egészségügyi ellátása miképpen készült fel a koronavírus-járvány második hullámára.

– Itt vagyunk a második hullámban, ahol kettős feladatunk van: egyrészt meg kell védenünk az emberek egészségét, ez a legfőbb feladat, másrészt az országnak működnie kell – kezdte az ismertetést Rétvári Bence. Azt biztosan állíthatjuk, hogy az egészségügy sokkal jobban felkészült most, mint volt az első hullám idején. Akkor mindenki számára újdonság volt a járvány, nagyon sok mindent nem tudtunk, amit ma már tudunk. A nyár folyamán minden olyan eszközt beszerzett a kormány, ami a vírus elterjedését csökkenti, akadályozza, illetve a betegek gyógyulását elősegíti.

Ez összesen 550 milliárd forint költséget jelent, melyet az egészségügyre fordított a kormány tavasztól mostanáig. A gazdaság újraindítására 2500 milliárd forintot fordítottak.

Számunkra az is fontos, hogy itt Vácon a Jávorszky Ödön kórház is felkészült legyen ebben a nehéz időszakban – folytatta a térség országgyűlési képviselője, immár rátérve a váci felkészülés részleteire. A kórház kapott nyolc darab új lélegeztető gépet, 10 darab hidraulikus és 10 darab mechanikus kórházi ágyat, 20 darab infúziós pumpát és 20 darab monitort. Ezek mind a sürgősségi és intenzív osztályokra kerültek. A védőeszközök utánpótlása folyamatos, a főigazgató asszony és a kórházparancsnok együtt felelnek azért, hogy mindenből elegendő eszköz legyen. 1740 liter kéz és felületfertőtlenítő került a kórházba központi tartalékokból, valamint 55.000 sebészeti szájmaszk, 5.000 speciális szájmaszk, 4.560 overáll, és 180.000 pár vizsgáló kesztyű. Most a legutóbbi szállításokkal 10.000 sebészi maszk és 1.000 darab speciális maszk érkezett. Védőfelszerelésből tehát előre tíz napra van elegendő a kórházban.

Nemcsak ezek a védőfelszerelések érkeztek a kórházba, hanem az Egészséges Budapest programból mind az öt műtőbe érkeztek műtőasztalok, altatógépek, egyéb műszerek, az évi 6.000 műtét körülményei lettek sokkal biztonságosabbak.

A kórházban évente 2.500 szívultrahang vizsgálat van, a kardiológusok számára felsőkategóriás kardiológiai ultrahang gép került ennek a programnak a keretében ide Vácra.

12 csatornás EKG készüléket is kapott a kórház, a járvány előtt már modern lélegeztetőgépekkel és monitorokkal gazdagodott a kórház eszközparkja.

Ha az informatikai fejlesztéseket nézzük, 275 számítógépet kapott a kórház, 20 darab laptopot és 47 darab nyomtatót, azért, hogy a betegek adatai, leletei minél gyorsabban és pontosabban rögződjenek és kerüljenek be az ESZT-be, a digitális egészségügyi térbe, ahonnan le is hívhatók a korábbi kórelőzmények.

Ezek összességében műszerekből 587 millió forint, informatikai eszközökből több mint 200 millió forint fejlesztést jelentenek. Ennyivel korszerűbb a kórház felszereltsége.

Köszönjük azoknak, akik a nemzeti konzultációban elmondtál a véleményüket, hiszen ezek is segítettek bennünket abban, hogy a második hullámban a megfelelő intézkedéseket meghozzuk, hiszen az emberek egyértelművé tették számunkra, hogy az egészségügyi védekezés mellett nagyon fontos a munkahelyek megvédése, a gazdaság életben maradása.

Magyarországnak működnie kell, ezt nem mi mondjuk, hanem az emberek is ezzel értenek egyet a nemzeti konzultáció alapján

– zárta a tájékoztatóját Rétvári Bence.

Dr. Urbán Edina főigazgató és Rétvári Bence, az EMMI parlamenti államtitkára – Fotó: VácOnline

Dr. Urbán Edina főigazgató elsőként kiemelte, hogy az elmúlt időszakban kórházunk közel 800 millió forint értékben kapott rendkívül korszerű eszközöket. Majd folytatva kifejtette, hogy

a váci kórház a fegyelmezett dolgozóknak köszönhetően nagyon jól vette az első hullámban azokat az akadályokat, melyeket a járvány elénk gördített.

Életveszélyes állapotban már tavasszal is és most a második hullámban is biztosítunk elkülönített intenzív ellátást, ahol speciális védőfelszerelésben az eljárásrendnek megfelelően történik az ellátás, és akkut műtét esetén, amikor szintén fennáll a gyanúja a fertőzésnek, két külön műtőblokk áll rendelkezésre a gyanús esetek ellátására.

Szakmailag teljesen felkészültünk a járvány második hullámára.

A mi kórházunk nem kijelölt kórház, a protokoll szerint máshova viszik a betegeket, de sajnos itt is felbukkanhat, mint mindenhol a betegek és az orvosok között is fertőzött, ezért kell felkészültnek lenni – hangsúlyozta a főigazgatónő.