EZ MÁR AZ OSZTRÁK KISVÁROS…? – MEG KELL-E VÁRNI, MÍG TÖRIK A BOKA?

Több mint 200 bejegyzést és egy magán, a konkrét problémán túlmutató izgalmas közéleti vitát generált egy szeptemberi poszt a Váci Élet Facebook-csoportban. Ez volt az alapfelvetés: „Már korábban is szóvá tettem, hogy a Szt. István tér Vác egyik SZÉGYENE! Burkolata minősíthetetlen állapotban van. Tényleg annyira szegény az önkormányzat, hogy nem telik pénz a felújítására? Nincs egyetlen ép burkolólap! Ezt a két képet ma készítettem a Háda előtti lépcsőnél. De még néhány nap vagy hét, és az egész tér így fog kinézni! Most már veszélyessé kezd válni! Ha itt elesik valaki és lábtörést szenved, ki lesz a felelős?”

Ebben a „Vác szégyene, a Szent István tér” témában egy tényleg ritkán tapasztalható, viszonylag személyeskedésektől mentes, de ennek ellenére mégis intenzív vita alakult ki a lakosok között, és hamar a váci közélet legégetőbb kérdései körül jártak a hozzászólók gondolatai. Erőteljesen megmutatkozott újra, hogy Vác lakossága – szinte bármely helyi kérdés megítélésében, így most is – két pártra szakadt. Szavazói hajlandóság szerint látják a járhatatlanná váló tér ügyét:

  1. a polgármester asszony súlyos terhet örökölt, ráadásul a kormány is sújtja,
  2. a polgármester asszonyból elegük van, jó lenne már, ha bármi aprósággal is jelét adná, hogy ígéreteiből szeretne valamit megvalósítani, hiszen már az ötöde is eltelt a ciklusának.
Vác szégyene, a Szent István tér – Fotó: Váci Élet csoport

Maga a posztoló is így zárta a vitát: „Látom, hogy bejegyzésem milyen nagy hullámokat kavart, közel 200 bejegyzés született. JÓ LENNE, ha valaki a polgármester asszony figyelmét is felhívná erre, mert nem vagyok biztos abban, hogy olvasgatja a VÁCI ÉLET-et.”

Kigyűjtöttük azokat a hozzászólásokat, amelyek talán legjellemzőbb jajkiáltásai most a városnak:

Az az egész tér egy gennyes kelés a város testén n+1 évtized óta. Fel kéne törni, napalmmal megszórni, aztán sóval végül egy laza taktikai atomtöltettel sterilizálni, utána beültetni árvácskával. Utolsó előtti lépések tetszőlegesen felcserélhetőek.

Előbb-utóbb le kell zárni a teret, mert így tényleg életveszélyes.

(Az előző vezetést okoló bevezetés után így nyilatkozott ez a hozzászóló): Borzasztó állapotok vannak Vácon. Mi sokfelé járunk de ilyen lepukkadt várossal még nem találkoztam. Mindenki fejlődik, mi meg a béka s…e alatt vagyunk. Csak a környező városokat megnézzük hogy fejlődnek. Dunakeszi, Veresegyház, Gödöllő… Nagyon nem vagyunk sehol. Kár ezért az egyébként szép városunkat így látni.

Most nem az előző vezetés irányít, hanem a mostani. Ők kapnak busás fizetéseket és juttatásokat. Az előző vezetést leváltották a választók és elbuktak, mert elégedetlenek voltak a munkájukkal. Ők a múlt, most meg most van, és egy éve már hatalmon van az új csapat…

Azt hiszem, már egy évet várt Vác lakossága, és semmivel sem haladnak másképpen a dolgok, mint előtte. A türelme kezd fogyni az embereknek és jogosan.

Érdekes mióta nem fideszes a polgármester azóta mennyi hiba jött elő ebben a városban.

Akkor is voltak hibák nem is kicsit, de tőle tudta az ember, hogy nem sokra számíthat ellenben a mostani vezetés kiadott egy komplett könyvet a kampány során, amiben mindent megígért a választóknak és egy év alatt egy árva pontot sem tartottak be eddig. És nagyon gyengék kezdenek lenni ezek a szerencsétlen kifogások, hogy „jaj a mocskos Fidesz ellopja a város pénzét”, meg a „jaj a mocskos Orbán hibája minden”, aztán „a koronavírus miatt van” stb., mintha nem lett volna tisztában a jelenlegi csapat azzal, hogy a magyar kormányt melyik párt irányítja!? Az igazság viszont az, hogy túlnyerték magukat és erre ők sem számítottak, meg arra sem, hogy hú itt nekünk tényleg dolgozni kell majd, meg betartani az ígéreteket és mellette teljesen alkalmatlan a testület 85%-a és semmi szakértelmük nincs.

Addig is, amíg a csoda megtörténik, bokatörésnél fotók, tanúk és jelentés az illetékesek felé. A múlt héten egy idős bácsit emeltem fel, aki elesett, de nem hagyta, hogy hívjak segítséget, aki megvizsgálná, mert ment a busza vidékre. Pedig megütötte a térdét, fájlalta, de erővel nem tarthattam vissza.

Vác szégyene, a Szent István tér – Fotó: Váci Élet csoport

Szokásos ostoba kérdést felteszem: „na, de hun van ilyenkor a polgármester asszony?!”

Most nem ér rá, a kis birkáinak küldi a szívecskét, meg a puszikát.

Egy alpolgármesterrel kevesebb és már meg is van rá a pénz.

Meláth Attila az augusztus 20-i ünnepség szónokaként kezdeményezett polgári összefogást a tér felújítása érdekében. Ami meg is kezdődött, lehet csatlakozni.

Vendégvárók Váci Egyesület 50.000 Ft kívánja támogatni a terület rendben tételét (lehet csatlakozni). Fónagy István, VVE elnök

Szerintem szívesen segítenének az emberek, ha nem azt látnák, hogy miközben állításuk szerint kevés a pénz, az alpolgármesterek számát és a fizetésüket növelik.

A város lakóinak kötelessége közreműködni abban, hogy ne romboljon, ne szórja szét a szemetét és őrizze, védje az értékeket és kulturált módon viselkedjen! Megsüvegelendő, ha kisebb feladatok felvállalásával erejéhez képest hozzájárul a saját környezetében a városkép szépítéséhez! Aligha elfogadható viszont, hogy olyan feladatokat is elvárnak tőle, amelyet adója fejében másnak lenne kötelessége teljesíteni, de valamilyen okból nem látja el a feladatát! A zöldterületek átruházásával a karbantartási munkák több ezer négyzetmétere került az emberekhez, utak kőszórását és bedolgozását végzik egyes utcák lakói, mert különben nem jutnának haza, az útszakaszok kátyúzásánál nem az összes kerül befoltozásra, (csak a nagyobbak) a többi marad és a másik utcában ugyan ez történik másnap és így tovább! Most az a felvetés, hogy a város közepén kéne egy teret közadakozásból rendbe tenni! Aztán jön a Szocialista Brigád, meg Téglajegy, meg Kommunista Szombat és X napi munkabér felajánlásának retro világa! A programban nem szerepelt a városi lakóingatlan vagyon értékesítése, de ha már megtörtént ebből a pénzből mondjuk ezt a vagyonelemet lehetne rendbe hozni! Érdekes lesz, amikor balesetveszély miatt lezárják a teret, mert ha valakit baleset ér, akkor ott a felelősség fennáll a fenntartó részéről és ezt, aligha vállalják be!

Kiss Zsolt eltűnt, megy tönkre a város.

Olvasom a fenti hozzászólásokat és nem hiszek a szememnek. 2020.09.12. van és Vác egyik legforgalmasabb tere harctér! Lehet vissza mutogatni, de ettől nem lesz megcsinálva! Se a Bóth, se a Fördős nem fogja megcsinálni, ez BIZTOS! A Matkovichnak viszont meg KELL csinálni! Ez a különbség… Egy éve vannak hatalmon és semmit nem csináltak! A választók bizalmával élni kell és nem visszaélni…

A Szent István tér burkolata színe, mintázata, tömörsége, meg az építés ideje alapján valószínűleg süttői mészkő. Ha figyelmesen nézzük, akkor felfedezhetünk benne ősi élőlények, növények maradványait. Édesvízi mészkő, vagy más néven travertínó, vagy forrásmészkő. Meleg vagy hideg édesvizű forrásokban kémiai úton keletkezik (szemben más mészkövekkel, amik többnyire sósvízi, tengeri üledékek). Meszes iszapként rakódik le, majd lassan kőzetté tömörödik – írta az egyik olvasó. – Fotó: Váci Élet csoport

Kinga Jess: Hát ez van! Meddig? Amíg hagyjuk! Senki ne higgye, hogy bármely városi vezetőnek tetszik a Márvány tér, így, leharcolva! 40-50 millió alaphangon egy méltó átépítés. Tervek, remények vannak… pénz nincs most…

Jess Kinga! Ugye, most viccelni tetszik, 40-50 millió (…) majd lelapozom, akkor sem közelíti meg a 40-50 milliót, de kérdezem, csak betonban meg márványban lehet gondolkozni? Ha jól tudom, van Vácnak egy maszktagadó főépítésze, dolgozzon, mit csinált idáig?