AZ EGYIK LEGNÉPSZERŰBB AGGLOMERÁCIÓS TELEPÜLÉS LETT VÁC – KÉT INGATLANOS HÍR AZ ORSZÁGOS SAJTÓBÓL

Az elmúlt években meredeken emelkedő budapesti ingatlanárak, valamint az önálló, kertes házak iránti kereslet növekedése ismét népszerűvé tette az agglomeráció településeit a vásárlók körében – írta az InfoStart. A járványhelyzet következtében átalakuló munkavégzési szokások pedig felerősítették ezt a folyamatot.

A lakáspiac 2019-ben tapasztalható forgalmi megtorpanása idején a tranzakciószámok visszaesését tekintve az agglomeráció jobban teljesített, mint a főváros. Míg Budapesten 19, a környékbeli településeken ennél mérsékeltebb, összességében 13 százalékos volt a csökkenés úgy, hogy a vizsgált városi jogállású településeken ötben még nőtt is a forgalom – áll az OTP Ingatlanpont szakértői elemzésében.

Még szembetűnőbb az agglomeráció előnye az árak alakulásában. Miközben Budapesten már valamelyest lassul a drágulás, a vizsgált időszakban mindössze egyetlen agglomerációs városban, Visegrádon regisztráltak enyhe, az alacsony tranzakciószám miatt hibahatáron belüli csökkenést, miközben 14 településen a 25 százalékot is meghaladta az áremelkedés mértéke. A KSH egyedi kérésre összeállított adatsorainak elemzése alapján a legnagyobb árnövekedést felmutató települések négy kivételtől eltekintve (Budakeszi, Budaörs, Vác, Pomáz) az olcsóbb keleti/déli szektorban találhatók.

A legdrágább budapesti agglomerációs városok Top 10-es listája tavaly (2019-es árváltozással kiegészítve, a KSH egyedi kérésre összeállított adatsorainak elemzésére építve):    

***

Új lakópark a szérűskerti szellempláza helyén

Az egyik legnépszerűbb agglomerációs településen, Vácon épít több mint nyolcvan új lakást a magyar vállalat – írta a Világgazdaság.

Lakóparkká alakítja és jövő év végére befejezi Vácon azt a több mint két évtizede félbemaradt beruházást az Indotek Group, amelynek épületkomplexumát 2013-ban vásárolta meg a magyar vállalat. Az immár Verde Vita néven épülő 82 lakásos lakópark lakásainak értékesítése nemrég elindult, miután a kivitelezési munkálatok is jól haladnak.

A Németh László utcában 1999-ben kezdődött el a Verde Vita helyén az ingatlanfejlesztés, de a korabeli beruházó 2000-ben csődbe ment, a félbemaradt épületkomplexum pedig időközben Vác szégyenfoltjává vált.

Az ezredforduló óta elhagyatottan álló, a helyiek által szellemplázának is nevezett épületet 2013-ban vásárolta meg a beruházó, amely modern és fiatalos lakóparkot szánt a torzó helyére. A tervezési és építési munkálatok tavaly év végén elkezdődtek.

A fejlesztés fontosságát növeli, hogy Vácott eddig nem voltak jellemzőek az újépítésű lakások, így a 2021 negyedik negyedévére teljes egészében átadni tervezett lakópark új színfoltja lehet a városképnek.