MOKÁNSZKY ZOLTÁN: KÉRDÉSEIKKEL ÉS GONDJAIKKAL HIÁBA KERESIK MEG A VÁROSHÁZÁT A LAKOSOK

A szivárványkoalíciós városvezetés a városban élők gondjait nem tudja, vagy nem képes megoldani – kezdte sajtótájékoztatóját Mokánszky Zoltán 2020. szeptember 3-án, a Fő téren.

Többen is jelezték azt a problémát, hogy kérdéseikkel és gondjaikkal hiába keresik meg a városháza illetékeseit, legtöbb esetben válaszra sem méltatják őket.

Hiába írnak email-eket, hiába szólalnak fel a közmeghallgatáson, nem hogy a tizenöt napos törvény által előírt válaszadói kötelezettségüknek nem tesznek eleget, azóta sem válaszoltak az érintetteknek. Leginkább az a gondjuk, hogy az általuk felvetett problémákat a városháza nem oldja meg.

A választások előtt pedig nem ezt ígérték.

Mokánszky Zoltán sajtótájékoztatója 2020. szeptember 3-án, a Fő téren panaszos választópolgárok kíséretében. – Fotó: VácOnline

Sajnos regnálásuk alatt hoztak olyan döntéseket, melyek nemhogy nem lakosságbarát, hanem kifejezetten lakosságellenes, vállalkozásellenes intézkedések voltak – hívta fel a figyelmet a kormánypárti képviselő.

A városlakókat leginkább sújtó, a közösségi együttélés szabályairól szóló rendeletet úgy módosították, hogy 300.000 négyzetméter közterület karbantartására kötelezték az ingatlantulajdonosokat.

A másik terület, mely a lakosságot közvetlenül érinti, az a közétkeztetés átszervezése.

A harmadik, közéleti téma, mely óriási felháborodást váltott ki, az a vállalkozások megsarcolása, adóemelés.

A negyedik mai témánk, hogy hogyan engedélyezi a városháza annak a hangos, kültéri edzőhelynek a működését egy olyan lakókörnyezetben, ahol családok, idősek, fogyatékkal élők élnek. Közel harminc család nyugalmát zavarják.

Ezt a panaszt személyesen jeleztem a polgármester asszonynak decemberben, számos lakossági kérést is benyújtottak az itt lakók, nemhogy nem orvosolták a gondot, de még válaszra sem méltatták őket.

Helyi sajtó Mokánszky Zoltán sajtótájékoztatóján. –  Fotó: VácOnline

A mostani városvezetés úton-útfélen azt hangoztatja, hogy mekkora demokraták. Ha ez így lenne, akkor legalább meghallgatnák a lakók gondjait és mihamarabb igyekeznének azt orvosolni.

Általános vélemény a városban, hogy a vezetés minden szakmaiságot nélkülöz, a dilettantizmus, hozzá nemértés ordít a döntésekben

– zárta városházi bírálatát a képviselő úr, majd átadta a szót a panaszosoknak.

Fehér Edina – Fotó: VácOnline

Fehér Edina, Vác, Naszály út 1. szám alatti lakos elmondta, „hogy közel másfél éve működik az a kültéri edzőhely, mely

hétfő reggeltől vasárnap este fél kilencig olyan hangerővel működik, mely elviselhetetlen. A Naszály út lakóival harmincan aláírásunkkal tiltakoztunk az önkormányzatnál, de választ sem kaptunk.

Teljesen magunkra hagytak ezzel a gonddal, mert az aljegyző véleménye szerint ez nem egy engedélyköteles tevékenység, tehát nincs bejelentési kötelezettségük. Hangsúlyozom, nem megszüntetni szeretnénk, hanem az elviselhetetlen zajt csökkenteni.

A közmeghallgatáson is jeleztük a gondunkat, semmilyen választ nem kaptunk. Minek kell annak történnie, hogy változás legyen ebben az ügyben? Úgy érezzük, hogy a város felé nemcsak kötelességünk, hanem jogaink is vannak. Nyugalomban szeretnénk élni. Mivel ez a szabadtéri edzőhely a Mezőgazdasági Szakiskola udvarán működik egy sátorban, ez nemcsak a Naszály és Nárcisz utca lakóit zavarja, hanem az iskolát is és a Simon iskola fogyatékkal élő tanulóit is” – panaszolta a Fehér Edina.

Fenyvesi Jenő – Fotó: VácOnline

Fenyvesi Jenő, Fekete utca 25. szám alatti lakos többek panaszát tolmácsolta. A hetvennégy éves, krónikus betegségekkel küzdő nyugdíjas Deákvárról elmondta, hogy közel 1500 négyzetméteres terület rendben tartására kötelezi a rendelet, hozzá tartozik egy hatvan méteres árok, termetes fák.

Több alkalommal jelezte az önkormányzat felé, hogy sem az ő, sem a szomszédai egészségi állapota, sem életkoruk nem teszi lehetővé, hogy a rendeletet végre tudják hajtani.

Nem akarnak ilyen tanyasi körülmények között élni itt a városban. Ebben az évben még egyetlen egyszer sem vágták le a füvet az önkormányzathoz tartozó területeken ott a környékükön.

Ez egy teljesen elhibázott rendelet, sokan vannak, akik ennek nem tudnak egészségi állapotuk miatt megfelelni.

Vogel Csaba – Fotó: VácOnline

Vogel Csaba, Vác, Berkes András utca 42. szám alatti lakos szólalt meg ezután.

„Néha az az érzésem, hogy Don Quijote módjára szélmalomharcot folytatok az önkormányzattal, de nem adom fel, s remélem, hogy a ló, Rosinante nem fog alólam kiesni.

Lassan hat hónapja, hogy a vészhelyzet idején módosították a 31/2016-os rendeletet a lakosság kárára. A mi utcánk lakói azon váci polgárok közé tartozunk, akiknek a nyakába az önkormányzat olyan feladatokat rótt, melyeket nem tudunk ellátni. Fenyők, magas fák karbantartására köteleznek, erről jegyzői, írásos dokumentumom is van. Egy normális városban elő nem fordulhat, hogy egy átlag városi polgár feleljen egy esetleges balesetért, melyet egy nem kellő szakértelemmel gondozott fa okozhat.

Számtalan levelet küldtem a polgármester asszonynak, jegyzőnek, Kormányhivatalnak, Egyenlő Bánásmód Hatóságához is. A közmeghallgatáson hat konkrét kérdést tettem fel, választ nem kaptam.

Tizenöt nap elteltével sürgettem a választ, amire kaptam egy közmeghallgatási jegyzőkönyvet, nem választ! Majd újbóli sürgetésemre megint kaptam egy levelet, melyben konkrét válasz nem volt.

Ilyen sületlen mellébeszéléssel én életemben nem találkoztam!

Nagyon tetszik egyébként, hogy az önkormányzattól kapott hivatalos leveleken felsorolják azt a tizenhat díjat, melyet Vác 2006 óta kapott, de ezek között van egy 2013-as díj is, melyet idősbarát önkormányzatoknak adományoztak. Ez a rendelet nagyon sok idős embert érint.

Tisztelettel megkérdezem, hogy nem kellene ezt a díjat visszaadni? Kezdeményezni fogom, hogy adja a város ezt a díjat vissza, mert már érdemtelen rá.”

Szányasi Pál – Fotó: VácOnline

Szányasi Pál vállalkozó, Vác Bimbó utcai lakos mondta el panaszát ezt követően.

„Olyan gonddal szembesültem, hogy ebben az évben az önkormányzat hozott egy olyan rendeletet, hogy az üres telkeket megadóztatja. Igaz, hogy vállalkozó vagyok, de a telket magánszemélyként vásároltam, a teleknek semmi köze nincs a vállalkozásomhoz. Ennek a teleknek a rendelet szerint 180-200.000 forint az éves adója. Mivel a vállalkozás a lakásomban van bejelentve, a telek pedig más helyrajzi számon a lakásom mellett van, ezért igazolni tudom, hogy nem a vállalkozásom része. Az előadó arra kérdésemre, hogy ezt a telekadót leírhatom-e a vállalkozásom éves adójából, azt a választ adta, hogy nem. Levelet írtam a polgármesternek, jegyzőnek, képviselő-testületnek, de választ sehonnan sem kaptam” – zárta gondolatait Szányasi Pál.

Mokánszky Zoltán képviselő (KDNP) – Fotó: VácOnline

Mokánszky Zoltán a sajtótájékoztató végén összefoglalta, hogy a szivárványkoalíció folyamatosan törvényt sért, hiszen nemhogy határidőn belül, de határidőn túl sem válaszol a lakossági panaszokra.

Idegen tollakkal ékeskednek, amikor idősbarát önkormányzati logóval küldik ki a városháza leveleit azoknak az időseknek, akiket éppen városházi feladatok elvégzésére köteleznek.
Osztrák kisvárost ígértek egy évvel ezelőtt, s ma vannak olyan városrészek, ahol csernobili állapotok vannak, romhalmaz, méteres gaz.

A közétkeztetés átszervezése komoly gondot jelent már most is, sérült gyerekekkel nem lehet ilyen embertelenül, szívtelenül elbánni.

Mivel nincs mondanivalójuk, a városért nem tesznek semmit, apró eredményeket fényeznek, látvány politizálás folyik, azzal foglalkoznak, hogy politikai ellenfeleiket lejárassák

– zárta a sajtótájékoztatót a képviselő úr.

Kiemelt kép: VácOnline