Matkovichék negyedére csökkentenék az egyházi iskolába járó gyerekek utáni támogatást

Matkovich Ilona szoros politikai szövetségese Tordai Bence, a Párbeszéd politikusa a választások előtt személyesen is ellátogatott Vácra, hogy a baloldali polgármesterjelölt mellett kampányoljon. Most viszont éles kirohanást intézett az egyházi iskolák ellen azt állítva, négyszeres finanszírozást kapnak az állami iskolákhoz képest. A baloldali politikus támadására Rétvári Bence válaszolt.

Rétvári Bence a Parlament honlapján olvasható válaszában ezt írta:

„A baloldal politikusai egymásra licitálva hergelik az embereket azzal a valótlan állítással, hogy az egyházi intézmények többszörös támogatást kapnak. Ezzel nem tesznek mást, minthogy saját támogatóiknak előre megindokolják, hogy egy esetleges baloldali kormány miért csökkentené töredékére az egyházi iskolák finanszírozását. Önök az egyházi intézményekbe járó gyerekek után kisebb támogatást akarnak fizetni, mert az egyházak nem hajlandóak az Önök gender gondolkodása előtt meghajolni.

Önöknek nem számítanak az egyházi iskolákba járó diákok, ezért másodrendű állampolgárként kezelik őket, akiknek csak másodrendű, csökkentett normatíva jár. Tették ezt 2010 előtt, és tennék ezt újra.

Érdemes lenne kicsit nagyobb alázattal közelítenie a kérdéshez, mert az Önök politikai alakulatai már sehol sem lesznek, amikor egyházi iskolák még virágzóan fognak működni Magyarországon.

Az állami és az egyházi fenntartású iskolák finanszírozásának mértéke végeredményben azonos. Nem a finanszírozás nagyságában, hanem annak szabályozásában van eltérés, attól függően, hogy állami, vagy egyházi fenntartású intézményről van szó. Légből kapott számok alapján, politikai okokból támadja az egyházakat, de valójában az egyházi iskolába járó gyerekeket hozná hátrányos helyzetbe. Nem újdonság ez a baloldaltól. Kormányzásuk alatt 2008-ban az Alkotmánybíróságnak kellett közbeavatkoznia, miután törvénybe iktatták az egyházi iskolák normatív finanszírozásának csökkentését.

Az egyházak fontos szerepet töltenek be egy évezrede a hazai oktatásban, támadás helyett inkább támogatnia kellene munkájukat.

A Kormány tiszteletben tartja, ha valaki egyházi iskolában szeretné oktatni, nevelni gyerekét, ami meggyőződésünk szerint elidegeníthetetlen emberi jog. Hazánkban nem fordulhat elő, hogy az egyházi iskola választása plusz terhet jelentsen a szülők számára. Megjegyzem,

komoly előrelépés lenne, ha a baloldalban tudatosodna, hogy az egyházi iskolákba is adófizető magyar állampolgárok gyerekei járnak, így az, amit Önök „az egyházak támogatásának” neveznek, ebben az esetben valójában az egyházi oktatást igénylő, semmivel sem kevesebb joggal rendelkező, adófizető magyar állampolgárok támogatása.”

Mint ismert, Matkovich Ilona nem fukarkodott korábban sem az egyházellenes kijelentésekkel. Mint megírtuk, már első találkozásakor odaszúrt a váci püspöknek, az újságíró iskolában diplomamunkáját is az egyházellenes újságírásból írta, és melegregényt népszerűsített.