Baj van a levegővel több településen, többek között Vácon is

Sok településen ismét magas az ózonkoncentráció – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szombati adataiból. Ez légzési nehézséget okozhat betegeknél. Az önkormányzatnak tájékoztatnia kellene a váci lakosságot a légszennyezettségi adatok romlása esetén. Tennie is kellene a folyamatosan fennálló, egészségkárosító váci légszennyezettség romlása ellen, amely akár összefüggésben lehet hulladékkezelési és ipari folyamatokkal. Felvetődik a kérdés: a város mit tesz a légszennyezettségi adatok javítása ill. a környezetvédelem érdekében?

19 településen kifogásolt a levegő minősége: Budapest, Ajka, Veszprém, Komló, Százhalombatta, Tököl, Dorog, Esztergom, Vác, Szolnok, Kecskemét, Eger, Salgótarján, Putnok, Kazincbarcika, Oszlár, Nyíregyháza, Debrecen, Hernádszurdok.

Az elmúlt időszakban az NNK többször is felhívta a figyelmet a magas ózonkoncentrációra – írja az MTI.

A tisztifőorvosi Facebook-oldalon korábban azt írták: nyáron a déli, kora délutáni órákban a koncentráció jellemzően magas, emiatt a krónikus légúti betegségben szenvedők légúti irritációt, légzési nehézséget, köhögést tapasztalhatnak.

Ezért az asztmában vagy más légzőszervi betegségben szenvedőknek nem javasolják, hogy az érintett településeken ebben a napszakban intenzív fizikai tevékenységet végezzenek a szabadban.