Ne felejtsék! Alakalom szüli a tolvajt! – megelőző rendőrségi tanácsok nyárra

A kellemes idő beköszöntével minden évben megnő az úgynevezett besurranásos lopások száma – hívja fel a lakosság figyelmét egy rendőrségi tájékoztató, az ELBIR (Elektronikus Lakossági Bűnmegelőzési Információs Rendszer). Az emberek örömmel engedik be a napsugarakat lakásukba, élvezik a kerti munkát, s utána a jól megérdemelt pihenést egy fa árnyékában. Szívesen beszélgetnek szomszédaikkal, barátaikkal a jó levegőn.

 

Mit kell tudnunk a besurranókról?

A betörőkkel ellentétben nem feszegetnek zárakat, nem törnek be ablaküvegeket, és nem figyelik meg sokáig a célpontul kiszemelt helyeket. Általában egyedül dolgoznak és akár fényes nappal is beosonnak a házakba, lakásokba, könnyen és gyorsan megszerezhető értékeket lopnak el. Az esetek nagy részében alig egy percet tartózkodnak az épületben. Ha éjszaka jutnak be a házba, akár még a hálószobában is megfordulhatnak, míg a lakók alszanak.

Illusztráció: PixaBay

Ahhoz, hogy megelőzzék a besurranásokat, az alábbi bűnmegelőzési szabályok betartását javasoljuk:

  • Amennyiben otthon tartózkodnak, napközben is zárják be a bejárati ajtót, hiszen nem biztos, hogy észreveszik a hívatlan látogatót! Miközben a szobában tévét néznek, pihennek, a tolvaj észrevétlenül magával viheti a bejárati ajtó közelében található értékeket. A zsákmány többnyire táska, személyes iratokkal, készpénzzel, látható helyen hagyott telefon, ékszer. Az anyagi veszteségen túl, ilyenkor az okmányok pótlása csak fokozza a kárt és a bosszúságot.
  • Ha csak rövid időre hagyják el otthonukat – vendég kikísérése, vagy ismerőssel váltanak pár szót – minden esetben zárják be az ajtót, ablakot, kaput!
  • Szellőztetéskor is legyenek óvatosak! A szúnyogháló nem véd meg a tolvajtól! Ne hagyják tárva-nyitva az ablakot, ha nem tartózkodnak a szobában! Elég egy pillanat, és a tolvaj már bent is van a lakásban, és viszi amit ér, és értékesnek talál. Ugyanez igaz a függőfolyosóra nyíló ablakokra is.
  • A kertes házban lakók se felejtsék el, hogy a kerti munka hevében fel sem tűnik a rossz szándékú látogató érkezése! Amíg a ház mögötti kertben dolgoznak vagy pihennek, a nyitva hagyott kapun, ajtón keresztül a tettes gond nélkül bejuthat otthonukba, és észrevétlenül eltűnhet értékeikkel.
Illusztráció: PixaBay

Ne felejtsék! Alakalom szüli a tolvajt!

A könnyelműségükkel ne segítsék hozzá az elkövetőket a könnyű zsákmányhoz. Egy kis odafigyeléssel megóvhatják magukat az áldozattá válás kellemetlen, bosszantó következményeitől!

Bűncselekmény gyanúja esetén azonnal értesítse a rendőrséget a 107 vagy 112-es segélyhívószámon!

Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály