A rendőrök véget vetettek a bűnös lakberendezésnek

Az otthonszépítés alternatív módját választotta az a pár, amelynek tagjai a gyanú szerint a Vác és Verőce környéki hétvégi házakból lopott cuccokkal szerelték fel saját hajlékukat – írta meg a police.hu.

A verőcei rendőrök 2020. május 19-én állampolgári bejelentést kaptak egy folyamatban lévő betörésről. Mire a Fenyveshegy dűlő egyik hétvégi házához kiértek, a hívatlan látogató a bozótos felé iramodva eltűnt az erdőben. A bejelentő elmondta, a szemben lévő telekről furcsa zajt hallott, majd azt látta, két idegen – egy férfi és egy nő – próbált betörni a hétvégi ház pincéjébe. Ekkor értesítette a rendőröket.

A rendőrökhöz nem először érkezett betörésről jelzés a környéken lévő hétvégi házak tulajdonosaitól. A többször nyomszegény helyszínek, a bűncselekmény akár napokkal későbbi felfedezése nehezítette a munkát, de az adatgyűjtés, a májusi cselekmény szemtanújától kapott személyleírás társulva az egyik helyi rendőr személyismeretével érdemi előrelépést hozott.

A gyanú szerint egy közel másfél éve a környéken élő 31 éves férfi és 43 éves élettársa állnak a sorozatos lopások mögött.

Az elfogott páros elmondása szerint 2020. május 19-én csak sétálgattak a környéken, amikor meglátták a házat és gondolták bemehetnének oda lopni. A férfinél lévő pajszerrel – amit mindig magával szokott vinni – nekiláttak tervük megvalósításához, ám az érkező rendőrök megzavarták őket.

A váci nyomozók szembesítették őket a lakóhelyükön tartott kutatás alkalmával talált és lefoglalt tárgyakkal, nem volt értelme tovább tagadniuk, részletesen beszámoltak eddigi bűnös ténykedéseikről.

2020. július 8-án tett vallomásuk szerint vittek sarokülőgarnitúrát, díszpárnákat, napernyőt, ládában kaktuszt, amit aztán otthon gondosan átültettek. Ha kellett a zuhanykabint késsel körbe vágták, a mosdószekrényt, csaptelepet leszerelték, majd saját otthonukba építették. Loptak kenyérpirítót, fali vízmelegítőt, még a függönykarnist is letépték a falról, ha megtetszett nekik. Házuk külsejét és a kert díszítését is lopott cuccokkal oldották meg. A vesszőből font nyuszitól és plüss varjútól kezdve, a szélcsengőn át a kerti törpéig, törzsi maszkokon keresztül szinte mindenfélét érdemesnek tartottak otthonuk cicomázásához.

A helyiek megsejthettek valamit, a környéken járva a kerítésen keresztül a pár házánál felismerni vélték néhány korábbi tulajdonukat, mivel azonban ezek szinte bárhol megvásárolható dolgok voltak, nem merték őket bemártani. Mire legközelebb arra mentek, hogy bizonyosságot szerezzenek, a telekre belátást a korábban egyszerű drótkerítés helyett már átláthatatlan, vastag náddal befedett „fal” tette lehetetlenné, ezért inkább nem tettek feljelentést.

Az elkövetők beismerték a bűncselekmények elkövetését, szabadlábon hagyásuk mellett a Váci Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya folytat ellenük eljárást lopás vétségének megalapozott gyanúja miatt.

Fotók: police.hu