Vigyázó szemetek Józsefvárosra vessétek – a közétkeztetés kiszervezése kezdődhet Vácon is

A címben jelzett Batsányi-parafrázis azért állja meg a helyét, mert az utóbbi időkben kísérteties párhuzamosságok sokasága mutatkozik az ellenzéki kézbe jutott városok, kerületek működésében. Ezért érdemes Vácon odafigyelnünk a józsefvárosi Pikó-modell zsákutcájára. A történelmi épületek fel-nem-újításával a Lánchíd-párhuzam már bekövetkezett, és a baloldali vezetőkre immár jellemző, a valós munka helyetti posztolgatás is ijesztő hasonlóságot mutat. Matkovich Ilona is a közétkeztetés kiszervezésére készül, ezért „vigyázó szemetek Józsefvárosra vessétek”.

Ötvenmillió forint bírságot szabott ki a VIII. kerületi önkormányzatra a Közbeszerzési Hatóság, mert többszörösen jogsértőnek találta azt a szerződést, amelyet Pikó András (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) helyi polgármester „a veszélyhelyzet utolsó napjait kihasználva” közétkeztetési szolgáltatás ellátására kötött egy céggel

– közölte Szilágyi Demeter, a Fidesz józsefvárosi képviselője.

A képviselő azt mondta: a hatóság a döntést azzal indokolta, hogy nem érvényesültek azok a közbeszerzési alapelvek, amelyek szerint átláthatónak és többszereplősnek kell lennie az eljárásnak. Nem volt jogalapja, hogy az eljárásra csak egy ajánlattevőt hívjanak meg, és az is jogsértő, hogy az eljárás a nyilvánosság teljes kizárásával történt – ismertette. Hozzátette: a szolgáltatásban résztvevő cég ötmillió forintos bírságot kapott.

A cég az elmúlt héten megbukott egy élelmiszerbiztonsági ellenőrzésen, mert 32 kiló romlott élelmiszert találtak a konyháján – emlékeztetett Szilágyi Demeter.

A józsefvárosi önkormányzat tagadja a vádakat: szerintük az átmeneti közétkeztetési szerződésre azért volt szükség, mert bebizonyosodott, hogy érvénytelen a korábbi kerületi közétkeztetési szerződés; ezt Facebook-posztjukban erősítették meg, és hozzáfűzték a következő gondolatokat is, amelyekből természetesen kiviláglik, hogy ők csak jót akarnak:

A célunk a zavartalan működtetés az új közbeszerzési eljárás lefolytatásáig, melynek eredményeként az eddiginél olcsóbb, jobb minőségű és törvényes szolgáltatást kívánunk biztosítani.

A helyzet rendkívül egyszerű: bármi is történt a menzabotrányban, az idősek és a gyermekek most szolgáltató nélkül maradtak, így nincs senki, aki főzzön rájuk.

Ha mást nem, legalább azt elismerhetné Pikó, hogy ezt aztán igazán elbaltázta.

Forrás: Pesti Srácok és Origo