Matkovich óriási lendülettel kezdte kiárusítani Vác ingatlanvagyonát, de hiba csúszott a dübörgő ingatlanbizniszbe

Az utóbbi hónapokban Matkovich Ilona a közgyűlés kontrollja nélkül, rendeletekkel uralta Vácot, mely rendeleteket szabálytalanul nem tettek közzé, így lapunkra hárult a feladat, hogy felderítse Matkovich titkos döntéseit. Ennek részeként igyekszünk bemutatni a városvezetés ingatlanügyeit is, hiszen korábban is írtunk róla, hogy bizony a  polgármester asszony családtagjai több ingatlan ügyben is érdekeltek, ezért valószínűleg ezek számára is prioritást élveznek. Érdekes városházi mulasztásba botlottunk.

Matkovich Ilona tehát a rendeleti irányítást a műemlékvédelmi hatóság által elmarasztalt városházi felújítások, tömeges leépítések, közterületek gondozásának lepasszolása mellett természetesen ingatlan értékesítésre is felhasználta: számtalan ingatlant kínál a városháza, a kérdés csak az lesz, hogy van-e, aki felvásárolja ezeket. Információink szerint a nemrég magas árakon kiírt ingatlanokra azonban eddig nem érkezett ajánlat, ami lehet akár az ingatlanok kijátszási folyamatának az egyik lépése is.

Hiba csúszott azonban a folyamatba egy Sziréna köz 7. szám alatti, valószínűleg korábban szociális lakásként üzemelő ingatlan esetében. Több másik hirdetménnyel együtt a lakást május 6-án írták ki, a vonatkozó oldalt illusztrációnkon láthatják, ebben még nem is lenne semmi különös, ez csak egy, a városháza által elherdálni tervezett városi ingatlanok közül.

A polgármesteri baki 3 héttel később derült ki, mikor ugyanez a helyrajzi szám egy polgármesteri rendeletben is feltűnik. A Nemzeti Jogszabálytár oldalán megtaláltuk azt a polgármester által kiadott önkormányzati rendeletet (32/2020.(V.29.)), melyben ugyanezt az ingatlant kivezeti a város törzsvagyonából és a forgalomképes vagyonba sorolja át.

A két lépés sorrendje egészen egyedi: kiírtak pályázaton egy lakást eladásra, majd 3 héttel később (nyilván mikor észrevették a mulasztást) nyilvánítják azt értékesíthetővé? Egészen vácias megoldás született tehát: láthatóan akkora lelkesedéssel próbálják kiárusítani a közvagyont, hogy nem jut idő rá, hogy ellenőrizzék: az adott ingatlant egyáltalán értékesíthető-e. Ez nem csak különös eljárás, hanem ellentétes Vác Város Vagyonrendeletével is, mely egyértelműen kimondja, hogy csak olyan vagyontárgy értékesítési eljárása indítható meg, mely üzleti vagyon besorolásban van.

Sokadszor láthatjuk, hogy a baloldali váci városvezetés számára a törvények igazán rugalmasan értelmezhetőek, de most kiderült: még saját rendeleteiknek se tudnak megfelelni. Matkovich Ilona rendszerint kihagyja ezeket az ügyeket a vasárnap esti meséiből, bár ahogy megírtuk, ennek megfelelően zuhan is annak olvasóinak száma.

***

Lapunk az olvasók érdekében továbbra is törekszik a sajtó-városháza kapcsolat normalizálására, a hazai és nemzetközi bevett gyakorlat működtetésére, ezért amelyben csak érdemes kikérni a városvezetés álláspontját, abban mindig igyekszünk kérdéseinket feltenni magának Matkovich Ilonának vagy a sajtósának. Ebben az esetben is kérdeztünk, de sajnálatosan nem kaptunk választ.

Sokszor észrevételeztük, hogy ami a fővárosban zajlik, az rendszeresen nálunk is hamar megjelenik. Azt vettük észre, hogy kísértetiesen kezd hasonlítani a Matkovich-VácOnline viszony a fővárosi Karácsony-HírTv kapcsolatra, ami abból a szempontból talán nálunk még rosszabb, hogy Karácsony valamiféle indokot fabrikált, hogy miért nem akar nyilatkozik a polgári sajtónak, és legalább nem kívánja erőből a nemtetszését pereskedéssel kifejezni.

Matkovich Ilona, az egykor kíméletlen kérdéseiről elhíresült újságírónő a mai, ígéreteiben magát minden váci polgármestereként meghirdető városvezető megválasztása óta rendszeresen megengedi magának azt, hogy csak a helyi és országos baráti sajtójával osztja meg a gondolatait, a vele ellenzékben maradt választóival, annak sajtójával felfüggesztette a kapcsolatát.

Azt ígérjük,  hogy minden szakmai eszközzel azon leszünk, hogy ez az antidemokratikus gyakorlat megszűnjön és hajlandó legyen a polgármester asszony, illetve a baloldali koalíció képviselői szóba állni a város jelentős hányadát kitevő, velük kritikus választókkal is.