Ismeretlen tettessel szembeni nyomozásban érintett lehet egy váci közszereplő is?

A VácOnline annak a hírnek járt utána, amely szerint az önkormányzat egyik megválasztott tisztségviselője egy jelenleg zajló nyomozásban érintett lehet. Mivel közszereplőről van szó, a konkrét ügyben megkerestük a VI. Kerületi Rendőrkapitányságot, ahol kérdésünkre az alábbi választ adták.

Szerkesztőségi kérdés

Információink szerint az önök kapitányságán nyomozás folyik egy váci lakos (közszereplő) ügyében, lapunk tudni szeretné, hogy …. (itt a név) ellen valóban folyik-e jelenleg nyomozás?

A Pesti Srácok által közölt tavalyi bűnügyi tényfeltáró hírek nyomán (költségvetési csalás, számvitel rendjének megsértése és okirat hamisítás) indult-e, zajlik-e nyomozás az illetővel szemben?

Sokmilliós csalás vádja és kibontakozó belharc a kongresszusra készülő MSZP-ben

A Központi Nyomozó Főügyészség vizsgálja az MSZP-iroda visszabérlési ügyében tett feljelentést

 

Rendőrségi válasz

„Tisztelt Szerkesztő! Megkeresésével kapcsolatosan tájékoztatjuk, hogy az Ön által említett ügyben egy magánszemély feljelentése alapján rendelt el nyomozást ismeretlen tettessel szemben a Budapesti Rendőr-főkapitányság VI. Kerületi Rendőrkapitányság 2019. augusztus 27-én csalás vétség gyanúja miatt. A jelenleg is folyamatban lévő nyomozásban gyanúsítotti kihallgatásra nem került sor, a nyomozást továbbra is ismeretlen tettes ellen folytatja a kerületi rendőrkapitányság. A folyamatban lévő nyomozásról bővebb információt nem kívánunk adni.​”

E rendőrségi válasz után várjuk, hogy lesz-e az ügyben gyanúsítás, és végre pont kerülhet e kínos ügy végére Vác közéletének tisztasága érdekében.

Az eset pikantériája, hogy csalás bűntettében zajlik a nyomozás, amely kétségeket támaszthat bármely közszereplő feddhetetlenségével kapcsolatban. Mivel a nyomozás 2019. augusztus 27-én indult el, ezek szerint e személy a választóinak a kampányban nem adta tudtára, hogy egy bűncselekmény ügyében rendőrségi eljárás érintettje, hiszen a legjobb emlékeink szerint egyik jelölt sem állt elő ilyen hírrel.

Lapunk birtokában van a feljelentés egy másolata, amely alapján a keresetnek a rendőrség helyt adott, ennek okán rendelték el a nyomozást. A VácOnline értesülése szerint már javában zajlik a tanúk meghallgatása, bár a rendőrségi válaszból az is kiderült, hogy „a jelenleg is folyamatban lévő nyomozásban gyanúsítotti kihallgatásra nem került sor.”

Feltesszük a kérdést – az ártatlanság vélelmének fenntartása mellett –, hogy jó kezekbe került-e Vác?

***

A közélet tisztaságát befolyásoló ügy kapcsán a jogban kevésbé jártas olvasóinknak felidézzük, hogy a szóban forgó bűncselekmények milyen fajsúlyúak a magyar törvénykezésben:

Mi a közokirat hamisítás, és hogyan büntetik?
Mi a csalás?
Mi a számvitel rendjének megsértése?