Rétvári Bence: a kormánypártoknak fontos az emberek véleménye

Rétvári Bence, az EMMI miniszterhelyettesének TÉNYEKKEL alátámasztott áttekintése a koronavírus-járvány kezeléséről és a társadalmi-gazdasági újraindulás – a Nemzeti Konzultációban megfogalmazódó – kihívásairól. 

A kormánypártoknak fontos az emberek véleménye, és mivel a 2020-as évet a koronavírus-járvány határozza meg, e téma köré építették fel az újabb nemzeti konzultáció kérdéseit is – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

Rétvári Bence kiemelte: Magyarország összességében jól és eredményesen védekezett a járvány ellen, hiszen időben meghozta a korlátozó intézkedéseket. Ezzel kapcsolatban elmondta,

az egymillió lakosra vetített elhunytak számában a magyarországi adat jobb, mint a török, a finn, a román vagy az osztrák.

Elmondhatjuk, hogy a magyar védekezés sikeres volt, mert jóval alacsonyabb az egymillió lakosra jutó elhunytak aránya, mint sok másik, nálunk jóval tehetősebb országban. – Ábra: Rétvári Bence Facebook-oldala
Egyértelműen látható az összefüggés a korlátozó intézkedések gyorsabb bevezetése, és a koronavírus fertőzöttek alacsonyabb száma között. Az ellenzék pont a gyorsaságot nem támogatta a parlamenti szavazásokon, és a gyors intézkedéseket lehetővé tevő törvényt támadta minden nemzetközi fórumon. – Ábra: Rétvári Bence Facebook-oldala

Ugyanakkor az is látható, hogy ha egy főváros, mint például Budapest, nem hoz meg időben bizonyos intézkedéseket, késlekedik, kerüli a problémás helyzeteket, akkor annak súlyos következményei vannak.

Budapesten a százezer lakosra jutó fertőzések aránya két és félszerese volt az országos átlagnak – emelte ki, hozzátéve, az európai fővárosi rangsorban csupán öt főváros fertőzöttsége volt rosszabb.

Míg Magyarország az EU országok között a legsikeresebben védekező harmadban van, addig Budapest a fővárosok rangsorában hátulról a hatodik helyre szorult.– Ábra: Rétvári Bence Facebook-oldala

Az államtitkár azt mondta, hogy ezek mögött

a „szomorú adatok mögött” elsősorban a budapesti idősotthonokban történt fertőzések állnak, amelyek a meg nem hozott vagy rossz döntések következményei.

Így lényeges, hogy a járvány egy esetleges második hullámára készülve kikérjék az emberek véleményét az idősotthonokra érvényes járványügyi intézkedések erősítéséről – mondta.

Jelezte, hogy a koronavírusban elhunytak több mint 80 százaléka 65 év feletti volt Magyarországon, és

minden negyedik elhunyt idősotthon lakója volt.

Ezért is fontos, hogy fokozott legyen az idősotthonokban élők védelme – hangsúlyozta Rétvári Bence.

Azt mondta, az 55 ezer idősotthoni férőhelyből 3800 fővárosi fenntartásban van, ugyanakkor az elhunytak háromnegyede a fővárosi fenntartásúakból került ki.

Emlékeztetett: a fővárosi fenntartású Pesti úti idősotthon számított a legnagyobb járványgócpontnak, ahol végül a katonaság fertőtlenített, és a kormány biztosított 17 100 maszkot és 8400 pár védőkesztyűt.

Rétvári Bence kiemelte:

a járvány elleni védekezésben mindenkinek együtt kell működnie, így megvédhető az idősotthonokban és szociális intézményekben lakók egészsége is.

Az államtitkár szerint sok más önkormányzat meg tudta hozni a megfelelő intézkedéseket, azonban a Fővárosi Önkormányzat „inkább a Facebookon folytatott politikai küzdelmet a védekezés helyett”.

Nem kétséges a baloldal legnagyobb ellenfele nem a kormány, hanem a VALÓSÁG!

KDNP/MTI

A koronavírus elleni védekezés sikeressége annak is köszönhető, hogy a kormány – más országokhoz képest is – gyorsan hozta meg a járványügyi intézkedéseket

Kiemelt kép: Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára archív felvételen – Fotó: HírTv Híradó