Ki állhat a kamuprofilok mögött? – Internetes kútmérgezők!

A Facebookon sok kamu profillal találkozhatunk, melyek fő célja a viták generálása, az emberek lázítása. Sajnos manapság egyre gyakrabban fordul elő és egyre messzebbre mennek el ezek, a más arca mögé bújó, a sötétben rejtőzködő személyek. Ők a modern kor internetes kútmérgezői.

Itt például két profilt is láthatunk Jenci Hámorit és Sógor Erikát, akik véletlenül mindketten 2014. szeptember 22-én regisztráltak a Facebookra. Mindkettőjük profilképén, borítóképén és idővonalán látható, hogy semmi személyes tartalom nem található. A kamuprofilok készítője még arra se vette a fáradtságot, hogy új profilképet, borítóképet állítson be, vagy posztoljon az idővonalára. Egy célja van ezeknek a profiloknak: a kommentekkel és reakciókkal való politikai befolyásolás, a saját arcukat nem vállalva a jobboldal hiteltelenítése, önkényes bírálata, a baloldali városháza mosdatása és fényezése.

Az alábbi példán láthatjuk, hogy rögtön egymás után posztolt mindkét profillal, a feltehetően ugyanazon emberünk.

Saját magával beszélget, ráerősít a maga hozzászólásaira!

Vajon ki/kik állhatnak ezen nyilvánvalóan a baloldal megbízásából tevékenykedő profilok mögött? Ki lehet az, aki arcát nem vállalva hozzászólásaival a sötétből mások arca mögé bújik?

***

Hogyan ismerjük fel a hamis profilokat?

Valós személyek és internetes robotok ezerszámra hozzák létre a közösségi profilokat, hogy befolyásolják a felhasználókat. Néhány tipp következik, hogy miként lehet felismerni ezeket a hamis fiókokat.

Fotó alapján: Ha a profilkép túl jó pasit vagy nőt, esetleg elmosódott arcképet mutat, esélyes, hogy hamisítóval van dolgod. Vizsgáld meg a többi képét, az albumait. Ha zömében csak tájképeket tesz fel, vagy kizárólag róla vannak beállított fotók, jobb nem visszajelölni. Ha kép alapján szeretnél valakit azonosítani, csak másold be a gyanús profil URL kódját például a www.tineye.com képkeresőbe, vagy magát a képet a Google képkeresőjébe!

Profil alapján: Van, amikor a profilhamisítók nem fordítanak elég figyelmet a névjegy precíz kitöltésére. Hiányos az iskola, a munkahely, vagy csak azokat nem adták meg. Akkor is fogj gyanút, ha a felhasználó neve furcsa: Wodoo, Izomagy vagy Cica és társai.

Aktivitás alapján: A hálózaton való mozgásteret megfigyelve is fel lehet ismerni a hamis felhasználókat. Általában közösségi csoportokon keresztül próbálnak nyomulni a szolgáltatásaikkal, tuti ötleteikkel, és elég kíváncsiak.

Csoport segítségével: Ma már sok olyan nyílt csoport van a Facebookon (pl. itt) , melyek a leleplezés céljából jöttek létre. Ide csak olyan profilokat posztolnak, amik valamiért gyanúsak.

 

Mit tehetünk a kamu Facebook profilok ellen?

Van ugyan egy funkciója a Facebooknak, amely lehetővé teszi, hogy az adott személyt jelentse, mint valótlan, fake profilt, de sajnos ez nagyon sok jelentés után hoz csak eredményt. (Van amikor 20-50 jelentés esetén sem törlik a biztosan kamu profilt.)

Nem tehetünk mást tehát, mint nem jelöljük vissza, kizárjuk a játékból, kitiltjuk az oldalból, és a biztonság kedvéért azért feljelentjük…