Könnyen ráfázhat az önkormányzat Vác legértékesebb vagyontárgyának értékesítésére

Végkiárusítás: Matkovich Ilona polgármester Facebook-bejegyzése szerint megkezdték a tárgyalásokat Vác legértékesebb ingatlana, a laktanya terület privatizációjáról. A területet ingyen kapta az államtól a város, de most pénzzé akarják tenni. Csakhogy a jogi feltételek miatt könnyen visszájára sülhet el az ügylet.

Tipikus baloldali recept valósul meg Vácon: megszorítások és privatizáció.

Az adóemelések és törvénysértő fizetéscsökkentések után – a városházi fizetésemelés és irodai kényelem biztosítása mellett –, elindult a szociális bérlakások kiürítése és a köztulajdonú ingatlanok privatizációja.

Fotó: Esze Tamás Laktanya Facebook-oldal

Még másfél évtizeddel ezelőtt kapta meg ingyenesen Vác a Honvédelmi Minisztériumtól az Esze Tamás Laktanya 282.485 négyzetméteres területét, melynek akkori nyilvántartási értéke 2 milliárd forint volt. (Képek a laktanyából.)

(Így írt erről a VácOnline: Az egykori laktanya ismét a város birtokában.)

Fotó: Esze Tamás Laktanya Facebook-oldal

Ennek a területnek az értékesítésébe fogott bele most a baloldali önkormányzat, jóllehet, ellenzékből minden hasonló kezdeményezést a leghatározottabban támadott.

A tulajdonba adási szerződés előírta, hogy az ingatlant csak „szociális lakásépítés, oktatási intézmény, szabadidő központ, közösségi ház, közművelődési és szociális intézményrendszer kialakítása céljából” lehet hasznosítani. Tehát

közcélú új épületeket lehet itt építeni, de lakóparkot vagy plázát nem.

A szerződés egy későbbi pontja ugyan nem zárta ki az értékesítés lehetőségét, de csakis a fenti célok elérése érdekében. Ez viszont azt jelenti, hogy működésre, üzemeltetésre, felújításra, bővítésre a bevétel nem fordítható, csakis új intézmények létrehozatalára – és itt az „új”-on van a hangsúly.

Ha mégse így tenne az önkormányzat, az állam azonnal követelheti az értékesítés bevételét,

mert azt a vállalt szerződéstől eltérően hasznosították.

Az látható, hogy az új városvezetés már a járvány alatt beindította az ingatlan bizniszt, és ez lenne számukra a legnagyobb fogás. Ugyanakkor a szerződés egyértelműen meghatározza, hogy mit lehet kezdeni ezzel a vagyonnal és mit nem.

Vajon éhesek-e annyira a városvezetők, hogy felelőtlenül elherdálják Vác államtól ingyenesen kapott legértékesebb vagyontárgyát?

Vác legértékesebb vagyontárgya a Google térképén