Városi Gorillák Vácon – más, mint amire számítanának!

Rendkívül izgalmas a Városi Gorillák, egy budapesti urbex (városi felfedező) csapat projektje, amely során az ország elhagyatott helyeit keresik fel posztapokaliptikus helyszíneket kutatva. Vándorlásaik során Vácra is eljutottak, az itt készült anyagaikat szeretnénk bemutatni az eljövendő pár napban.

Fotó Városi Gorillák

Elsőként tekintsék meg a Forte fotópapírgyárban készült képeiket.

Az amerikai Kodak brit leányvállalata fotókémiai gyár építésébe kezdett 1913-ban Vácon. Hétféle fotópapírt gyártottak az 1922-ben megindult termelés során, közöttük volt a röntgenfényképezésre is alkalmas papír. A II. világháború első évében az angol vezetőség elhagyta a gyárat, amit 1944-ben hadiüzemmé minősítettek át.

Fotó: Wikipedia

A gyár gépparkját és nyersanyagait nyugatra szállították, az épületekre pedig december elején komoly károkat okozva 49 bomba esett. 1947-ben a Kodak eladta a váci gyárat, amelyet 1948 elején államosítottak. Az államosításkor a gyár a Forte Fotokémiai Ipar Vállalat nevet vette fel, az üzem 129 fővel indult, majd 1951-ben felépült a filmüzem. A fotópapír mellett beindult a filmek és fotólemezek gyártása is.

Fotó Városi Gorillák

A gyár 50 éves fennállásának évében, 1972-ben elindult a színes filmek hazai előállítása. Egyidejűleg a Forte gyár színes kidolgozó laboratóriumokat is nyitott. A gyár a termékeit az 1930-as évek közepétől exportálta a világ számos országába. 1972-ben például a fotópapír 52, a film 45 százalékát termelték külföldi piacokra; a világ 74 országába szállítottak. 1997-ben, a rendszerváltást követően pedig még mindig 50 országba szállítottak Forte márkajelű termékeket. 2007 februárban végleg leállt a termelés – írta a csoport e működését méltató fotós szaklap, a Mai Manó Ház blog.

Forte a rekonstrukció második szakasza után – Wikipedia

Kiemelt kép: Városi Gorillák