Matkovich súlytalan, Ferjancsicsnak közel kétharmada van – szavaztak a váciak

ELEMZÉS. Megdöbbentő, de nem meglepő eredményt hozott a VácOnline facebookos szavazása, melyen azt kérdeztük egy hétig a váciaktól: „Ön szerint ki irányít valójában a városházán? Matkovich Ilona vagy Ferjancsics László”. Matkovich Ilona polgármester 284 szavazatot kapott (37%), Ferjancsics László alpolgármester pedig 484 szavazatot (63%).

Valószínűleg nincs még egy olyan város, ahol az alpolgármestert erősebb embernek tartják a polgármesternél. Valószínűleg nincs sok olyan polgármester sem, aki olyan alpolgármestert választ maga mellé, akit az emberek erősebbnek tartanak nála. Vácon mégis így van.

Már az is ritka, hogy valahol az alpolgármesterre 10, 20 vagy 30 százaléknyian azt mondják, hogy inkább ő irányít, mint a polgármester. De az, hogy ez az arány 50 százalék feletti, valószínűleg elképzelhetetlen. És az, hogy a szavazás során folyamatosan kétharmad közelében legyen az alpolgármester, még annál is megdöbbentőbb.

A váciak szerint tehát Matkovich Ilona csak egy kirakat figura, akinek Ferjancsics megengedi, hogy polgármesterként reprezentáljon, miközben ő vasmarokkal tartja kézben a város vagyoni és igazgatási ügyeit, no meg a képviselőket. Matkovich pedig egy báb.

Senki se hiszi el Matkovich Ilonáról, hogy érdemben fel tud lépni bármiben a város érdekében, ha még saját helyettesének se tud parancsolni.

Mi vezetett fél év alatt Matkovich súlytalanná válásához az emberek szemében? Talán az, hogy semmit se ért el Vác érdekében, és semmiben sem tudta akaratát látványosan átvinni alpolgármesterével szemben. Matkovich sokszor került olyan helyzetbe, hogy Ferjancsics céljaihoz asszisztáljon, de ez fordítva még látható ügyekben nem történt meg.

Matkovich Ilona öt évig volt képviselő, de polgármestersége első fél évében mindig arra hivatkozott, hogy még csak ismerkedik a városirányítással, ezért nincs haladás. Aztán polgármesterként mindig rájött valamire, amiről előtte öt évig képviselőként döntött, és naivaként panaszolta el Facebook-oldalán a váciaknak. Matkovich Ilonának öt és fél év alatt nem sikerült felnőnie a városirányítási feladatokhoz.

Matkovich Ilona helyzetének tragikuma és üvegplafonja, hogy a városházán is úgy viselkedik, mintha félállású egyesületi vezető, és felállású kultúrházi szervező lenne. Ezek nagyon nemes feladatok, de egy polgármester ennél több kell, hogy legyen. Határozott vezető, világos jövőképpel, célokkal, érdekérvényesítő képességgel, kiállással, karizmával. Matkovich azonban leragadt az újságírói karakterénél, amikor hetente a Magyar Narancsnak leadott egy cikket heti élményeiről – csak ezt most a polgármesteri Facebook-oldalán teszi. De egy polgármester nem mesét ír, hanem küzd, segít, konfrontálódik, kompromisszumot köt, és így halad előre a város érdekében. Matkovich jól ír, ami jól jön a kampányolásban, de kevés a város irányításához.

A város issza meg a levét, ha egy városvezetés ennyire kétfejű (láttunk már ilyet), és akkor még inkább, a valós hatalmi viszonyok ellentétei a közjogi hierarchiának. Milyen lehet úgy dolgozni a városházi tisztviselőknek, hogy nem a valós vezető a vezető, hanem annak egy helyettese? Kihez igazodnak? Ki mondja meg az irányt? Kinek kell referálni? Ki dönt?

Az országos közvélemény kutatások 800 fős mintán szoktak készülni, így a leadott 768 voks igen magasnak számít.

Igaz az is, hogy országos kutatások minden társadalmi csoportot arányosan szerepeltetnek, itt viszont a Facebook-felhasználók szavazhattak. A magas számból látható, hogy a váciakat érdekelte ez a kérdés, ismerték a részleteket, és kialakult véleményük volt róla. A szavazás menete teljesen a Facebook algoritmusa szerint történt, abba semmilyen külső szereplő nem tudott beavatkozni. Részletes leírás a Facebook felhasználási feltételek között ismerhető meg.