A megszorítások, az álláshelyek megszüntetése, a bérek nullázása helyett munkahelyvédelmi bértámogatások

A koronavírus-járvány alatt többen elvesztették az állásukat, a kormány viszont gyorsan tudott lépni egyrészt az emberek egészségének megvédésében, másrészt a munkahelyek megtartásának érdekében – nyilatkozta Rétvári Bence országgyűlési képviselő csütörtökön a váci Lukács és Tamás Kft. autószalonjában, ahol Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a cégnek átadta a 7,3 millió forint értékű, 34 munkahely megtartásáról szóló munkahelyvédelmi bértámogató okiratot. 

Palkovics László (j) innovációs és technológiai miniszter, Rétvári Bence (k) országgyűlési képviselő és Lukács Balázs (b) szervizvezető a váci Lukács és Tamás Kft. autószalonjában – fotó: VácOnline

Az alábbiakban közöljük a képviselő úr ott elhangzott ismertetését, amelyben áttekinti Vác és környéke munkahelyvédelmi bértámogatásainak alakulását. 

Rétvári Bence országgyűlési képviselő a váci Lukács és Tamás Kft. autószalonjában – fotó: VácOnline

Az egészség megvédése az eddigi adatok alapján jobban sikerült, mint a legtöbb európai országnak, hiszen ha megnézzük az egymillió lakosra jutó koronavírusban elhunytak számát, akkor Magyarország abban az egyharmadban van, ahol lakosságarányosan a legalacsonyabb volt a halottak száma, így hazánk volt egyike azoknak, ahol a legsikeresebben tudtak a járvány ellen védekezni.

Ebben fontos volt a gyorsaság, ahogy fontos a gyorsaság a gazdaságvédelem tekintetében is.

Gyorsan és mind nagyságrendben, mind rugalmasságban jól reagált a kormány arra, hogy hogyan kell megvédeni az emberek munkahelyét, sőt hogyan kell új munkahelyeket létrehozni.

Vác és Vác környékén számtalan vállalkozás élhetett e kormány nyújtotta lehetőséggel. Sokan kritizálták a támogatási rendszert, hogy csak a nagy cégek számára lesz majd kedvező, de íme most egy családi vállalkozásnál vagyunk, bizonyítékául annak, hogy a családi vállalkozás méretű cégek számára is igénybe vehető a támogatás, sőt vannak ennél kisebbek is. Van olyan cég, amelyik több ezer foglalkoztatottat tudott megtartani, de vannak olyanok is, akinek csupán 10-12 alkalmazottja van.

Lukácsné, Tamás Katalin, tulajdonos, ügyvezető igazgató – fotó: VácOnline

Tehát a kisebbek és nagyobbak is rugalmasan igénybe vehetik ezt a munkahelymegtartó támogatást, sőt K+F kutatásfejlesztési munkahelyek megtartására is igénybe vehető. Ezen támogatás mentén még előbbre is tudnak jutni ezek a cégek. Azok a vádak tehát, hogy ezek csak szűk körben vehetők igénybe, nem igazak. Nagy lépéseket tett a kormány annak érdekében, hogy az ország és benne a váci gazdaság élénkülni tudjon.

Ennek érdekében történt az M2-es út kétszer két sávra bővítése, a szakképzési centrum fejlesztése, az új kilátóközpont létrehozása, amely azok számára segít majd piacképes végzettséget szerezni, akik az eddigi oktatási rendszerben csak nehézségek árán tudtak ehhez jutni.

Azért is fontosak a munkahelyek megőrzéséhez ezek az állami támogatások, mert

az ellenzéki vezetésű önkormányzatok csak a megszorításokban hisznek, álláshelyeket szüntetnek meg, vagy az emberek bérét csökkentik, illetve nullázzák le.

Ezzel szemben a kormányzati támogatások segítenek abban, hogy megőrizzék a munkahelyeket, megőrizzük az emberek bérének 100%-át, olyan helyeken is, ahol a helyi önkormányzat csak a megszorításokkal él.

Palkovics László (b) innovációs és technológiai miniszter, Lukácsné, Tamás Katalin, tulajdonos, ügyvezető igazgató, Rétvári Bence országgyűlési képviselő a váci Lukács és Tamás Kft. autószalonjában – fotó: VácOnline

Örülök, hogy Vácon és Vác környékén számtalan vállalkozás pályázott ezekre a támogatásokra, így egyre többen kapják meg az értesítést, hogy nyert a pályázatuk.

Csak Pest megye északi részében már több mint ezer munkahely megvédéséhez járultak hozzá

azok a munkahelyvédelmi támogatások, amelyek munkahelyek megtartását, új munkahelyek létrehozását segítették elő. Az itt működő cégek gyorsan reagáltak.

Bízunk abban, ha a válságon túl leszünk, ezek a munkahelyek továbbra is megmaradhatnak.