Ez már az osztrák kisváros…? – Jönnek a bírságok: a városháza újabb terhet helyezett a lakosokra

A legutóbbi hetekben képviselői és olvasói visszajelzések életre hívták a Nyitott szemmel című sorozatunkat, amelyben képeket közöltünk a város elhanyagolt területeiről, attól függetlenül, hogy azok magán vagy közterületek voltak. Az olvasói észrevételek leginkább azért nehezteltek, mert a városvezetés sokkal nagyobb érdeklődést mutatott a választások előtt a közrend iránt, mint most, amikor már valóban tehetnek érte. Íme, most megszületett egy leleményes városházi megoldás. Úgy módosítottak egy már létező rendeletet, hogy megnövelték a lakosságra háruló tisztítandó terület nagyságát, sőt ellenőrzéseket, pénzbüntetéséket is kilátásba helyeztek.

Az el nem végzett feladatok így a város lakosságára hárultak.

Az ingatlanok előtti zöldterület karbantartása ugyanúgy a tulajdonos feladata, mint korábban, de hamarosan ellenőrizni is fogják a megfelelő gondozást – nyilatkozta az ESTV Híradójának keddi adásában Kiss Zsolt. Az alpolgármester rámutatott: a vonatkozó helyi rendelet módosításával visszaállították azt az előző ciklusban eltörölt korábbi szabályt, miszerint a ház, intézmény, vagy az üzlet tulajdonosa a telekhatártól egészen a legközelebbi úttestig köteles gondoskodni a fűnyírásról, a takarításról és a lombgyűjtésről.

Az ingatlanok előtti zöld területek karbantartása ugyanúgy a tulajdonos feladata, mint korábban, de hamarosan ellenőrizni is fogják – mondta el a híradónak Kiss Zsolt. Az alpolgármester elmondta, hogy a helyi rendeletben történt módosítással, a telekhatártól a legközelebbi úttestig a ház, intézmény tulajdonosa köteles gondoskodni a fűnyírásról, takarításról és a lombgyűjtésről.

Több ponton módosított az önkormányzat a közösségi együttélés szabályozásáról szóló rendeletet. A 2016-ban elfogadott rendelet már több módosítást is megélt, pl. a telekhatáron kívül eső területek gondozását többször átszabták már.

A jelenlegi módosítás előtt két méterben határozták meg azt a távolságot, ameddig az ingatlan tulajdonosának le kellett nyírni a füvet, vagy össze kellett söpörni a lehullott leveleket, de a tapasztalat azt mutatta, hogy ez kevésnek bizonyult.

Ez rendezetlen jogi viszonyt teremtett a városban, ezért úgy módosították a rendeletet, hogy visszaállították az eredeti szándékot, azaz az ingatlan tulajdonosa újra a telekhatártól az úttestig gondozza a területet, beleértve az árkokat is. A fűkaszálás, a sövény nyírása, az árkok rendbetétele a rendelet életbe lépésétől immár az ingatlantulajdonosok feladata lesz.

Ahol négy métert meghaladó zöld sáv található a magáningatlanok előtt, ott az önkormányzat azzal járul hozzá a karbantartáshoz, hogy hulladékgyűjtő zsákot biztosít a tulajdonosoknak. Hamarosan szórólapokon is ismertetik, hogy a négy méteren túli területekre a városházáról 10 db zsákot igényelhetnek a telektulajdonosok.

A rendelet végrehajtását ellenőrizni fogják, a benne foglaltak megszegését az első figyelmeztetést követően akár 50.000 forintos pénzbírsággal sújtják.

Kiss Zsolt alpolgármester arról nyilatkozott, hogy a város kertészeti munkásai így olyan területekre is eljuthatnak, ahová eddig nem volt lehetőségük.

Az alpolgármester úr nem beszélt arról, hogy hogyan fognak eleget tenni ennek a kötelezettségnek az idős, tartósan beteg vagy mozgáskorlátozott lakosok, számukra vajon adnak-e könnyítést vagy ugyanúgy bírságolják őket is?