Szabad a szabadba! – Megnyitottak a magyar nemzeti parkok

A nemzeti park igazgatóságok bizonyos szabadtéri bemutatóhelyei – Budapest és Pest megye kivételével – a 2020. május 4-én életbe lépett védelmi intézkedések által megszabott keretek között megnyithatnak – olvashatjuk az Agrárminisztérium Sajtóirodájának közleményében.

Ismét fogadhatják a látogatókat a nemzeti park igazgatóságok kezelésében lévő kültéri kiállítóhelyek, szabadtéri bemutató terek, emellett állatparkjaikban is újra várják a négy fal közül kiszakadni vágyókat.

A természetben töltekezők számára szabadtéri szakvezetéseket tartanak, vendéglátóhelyeik is részben újra elérhetővé válnak.

A különleges helyzetre vonatkozó együttélési szabályok és higiéniai elvárások betartása természetesen továbbra is kiemelt fontosságú mindenki számára. E tekintetben továbbra is

kérjük szíves megértésüket és együttműködésüket, emellett a nemzeti parkok munkatársai is mindent megtesznek a gondtalan pihenés és minőségi időtöltés biztosítása érdekében.

Javasoljuk, hogy az érdeklődők a nemzeti parkok egyedi látványosságairól, programjairól, szabadon látogatható tanösvényeiről, túraútvonalairól előzetesen tájékozódjanak a nemzeti park igazgatóságok központi elérhetőségein, weboldalain.

A nemzeti parkok területe (ezer hektár, 2016)
Forrás: nemzeti park igazgatóságok / KSH / MTVA Sajtó- és Fotóarchívum / MTI

 

Fontos információk a járványügyi helyzetben, programjaink megtartásával kapcsolatban

Szabó Csaba fotója

A védelmi intézkedésekről szóló 168/2020. (IV. 30.) Korm. rendelettel összhangban

szabadtéri szakvezetéses túráink egy részét megtartjuk Pest megyén kívül eső területeinken.

A Duna-Ipoly Nemzeti Parkban a szakvezetéses túrákon és programokon való részvétel feltételei:

  • Résztvevők maximális létszáma: 10 fő
  • Előzetes bejelentkezés kötelező a túra vagy program időpontjához képest 24 órával korábban a hirdetésben megadott elérhetőségeken.
  • Részvételi díj megfizetése készpénzben a helyszínen történik. Kérjük, hogy készüljenek a pontos fizetendő összeggel.
  • A túra vagy a program teljes időtartama alatt mindenki köteles – a közös háztartásban élők kivételével – a másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot tartani.
  • Mindenki köteles a túra vagy a program során a szájat és az orrot eltakaró eszközt (például orvosi maszk, sál, kendő) viselni.
  • Saját és családja érdekében a 65. életévét betöltött személyek a túrákon, programokon nem vehetnek részt.
  • A túrákon, programokon a DINPI nem biztosít megfigyelési eszközöket (pl. távcső).
Szabó Csaba fotója

A szakvezetések és programok során kollégánk kötelezően maszkot és kesztyűt visel, a résztvevőktől pedig legalább 1,5 méter távolságot tart.

A szabályozás vonatkozik a programajánlóban meghirdetett túrákra, a kollégák által aktuálisan meghirdetett túrákra és programokra, illetve a bejelentkező csoportok által megrendelt túrákra és a programokra.

Az eddig érvényben lévő korlátozások továbbra is érvényesek fedett bemutatóhelyeinkre, erdei iskoláinkra és rendezvényeinkre.

A jelen szabályozás visszavonásig érvényes. Az aktuális információkért kérjük kövessék Igazgatóságunk honlapját és Facebook oldalát.

Kiemelt kép: Duna-Ipoly Nemzeti Park Facebook-oldala