Ez már az osztrák kisváros…? – Nem bot és vászon, hanem zászló

      „Csak bot és vászon,
      de nem bot és vászon,
      hanem zászló.”
              Kosztolányi Dezső: ZÁSZLÓ, 1925

Matkovich Ilona azt ígérte, hogy olyan patika rend és tisztaság lesz majd Vácon, mint egy osztrák kisvárosban. „Úgy képzelem el öt év múlva Vácot, mint egy osztrák kisvárost, amelynek erős a polgársága és erősek a gazdasági alapjai” – nyilatkozta a 24.hu-nak a frissen megválasztott városvezető.

Az elhanyagolt zászló

Ahogy szokott lenni, a liberális jelöltek mindig ékes szavakkal ígérik meg választóiknak a ragyogó jövőt, azonban amikor megérkeznek a szürke hétköznapok, akkor a közben városvezetőkké emelt elöljárók már nem vitézkednek.

Érdemes nyitott szemmel járnunk a várost, mert a váci közterületek sok helyütt egyre gondozatlanabbak, elhanyagoltabbak.

Egyik példa rá a Duna-parti Ereklyés Országzászló leromlott állapota. Emlékezetes, hogy hatalomba kerülésükkor a székely zászló tűnt el pár napra, most már a nemzeti lobogó karbantartása marad el. Úgy tűnik, a lerongyolódott zászlóra nincs pénz, a városháza felújítása pedig nem tűr halasztást.

A TTT-ből a tűrtbe jutott emlékhely

A baloldal egyébként történelmi távlatokban is mindig érzéketlennek mutatkozott a nemzeti szimbólumok, Trianon tragédiája és a határon túli magyarok sorsa iránt.

Az Ereklyés Országzászlóról elmondható, hogy e nagy múltú város számos jelentős építménye között is kiemelkedő jelentőségű, annak összetett szimbólumvilága miatt, melynek erős üzenete a nemzeti összetartozás.

Az országzászló címere

A váci országzászlót viszonylag későn, 1939-ben állították fel a Duna-parton. A talapzatát a part támfalába építették be. A kommunista hatalomátvétel után ugyan nem bontották el, de kiüresítve, jelképeitől megfosztva állt a Korzón.

Az alkotást 2008. június 6-án avatták fel újra. (Cikkünk az átadó ünnepségről.)

Dr. Beer Miklós (b), a Váci Egyházmegye püspöke, (j.fent) Csuka Tamás, nyugalmazott református tábori püspök, Detre János evangélikus lelkész és Fónagy Miklós református esperes (VácOnline archívum, Cservenák Péter fotója)

Az emlékhelyet a történelmi egyházak képviselői szentelték fel. Vác Város Önkormányzata és a Váci Városvédők és Városszépítők Egyesülete által szervezett program fővédnökségére dr. Beer Miklóst, a Váci Egyházmegye püspökét kérték fel, aki örömmel vállalta ezt a feladatot. Rajta kívül Fónagy Miklós református esperes, Csuka Tamás, nyugalmazott református tábori püspök és Detre János evangélikus lelkész áldotta meg az országzászlót, amelynek talapzatában a történelmi Magyarország hetvenkét vármegyéjének földjét helyezték el. A földet Moys Csaba tíz év alatt gyűjtött össze a hetvenkét vármegye területéről.

Ünnepélyes zászlófelvonás, 2008. augusztus 20. (VácOnline archívum, Cservenák Péter fotója)

Így szolgálja 12 esztendeje azokat a váciakat, akiknek a nemzet ügyét jelképező, mára elhanyagolt zászló nem csak „bot és vászon”.

      „Lelkem, te is, te is –
      ne bot és vászon –
      légy zászló.”
              Kosztolányi Dezső: ZÁSZLÓ, 1925

Kiemelt kép: VácOnline (cikkünk archív felvételei Cservenák Péter munkája)

***

VÁCI TELEPÜLÉSI ÉRTÉKTÁR – Az Ereklyés Országzászló leírása