Matkovich rejtegetett rendeletei

A veszélyhelyzet idején az ország minden településén a képviselő-testület jogait a polgármester gyakorolja, így rendeleteket is egymaga alkothat. Vác sem kivétel, a polgármester a veszélyhelyzet március 11-i kihirdetése óta számtalan ügyben egyedül dönt.

A hirtelen kapott lehetőséggel azonban úgy tűnik, hogy Matkovich Ilona nem él, hanem visszaél. A váci polgárok ugyanis hiába keresik a város hivatalos honlapján a rendkívüli időkben alkotott polgármesteri rendeleteket, azok közül a legtöbbnek csak a hűlt helyét találják a portálon. A kijárási korlátozással összefüggő két rendelet hosszas keresgélés után még megtalálható, de a múlt hétvégére érvényes szabályozás a rendeletek jegyzékéből már hiányzik. A többi rendelet szövege azonban, melyeket a polgármester az elmúlt hetekben a kijárási korlátozásokon kívül alkotott, többek között a váci költségvetésről vagy a tavalyi zárszámadásról, sehol sem találhatók meg a város hivatalos honlapján. Matkovichék mindössze annyit közöltek a város polgárai számára a rendeletek címe alá odavetve, hogy ezeknek a rendeleteknek egy példánya megtekinthető a Jegyző Kabinet irodájában. Azt csak halkan tesszük hozzá, hogy a koronavírus miatt nem akarnak senkit sem beengedni az épületbe, múlt hétvégén a polgármester külön közösségi médiás posztban kelt ki az ellen, hogy a FIDESZ-KDNP helyi képviselője belépett a munkahelyére.

Ha valaki a polgármesteri szigor ellenére mégis bejutna az épületbe, akkor sem lenne könnyű dolga megnézni a rendeleteket, hiszen Matkovichék a jelen helyzetben a fontos ügyek elsőbbségét szem előtt tartva a Polgármesteri Hivatal épületének felújításába fogtak, vezetői és egyéb hivatali szobák kifestését kezdték meg. Hogy rózsaszínű lesz-e a polgármesteri tárgyaló, még nem tudjuk, de abban biztosak lehetünk, hogy nem fogja rózsaszínben látni Matkovich világát az a kétszáz önkormányzati dolgozó, akik fizetésének megvonását fontolgatja az ellenzéki polgármester a koronavírus járványra hivatkozva.

Keserű tapasztalat, hogy alig hat hónap telt el Matkovich pozícióba kerülése óta, de már magasról tesz a kampányban ígért átláthatóságra, a váci polgárok bevonására a döntéshozatalba és a tisztességes tájékoztatásra.

Matkovich Ilona hiába ígért átlátható városvezetést, már a képviselő testület helyett alkotott rendeleteit se teszi ki a vac.hu oldalra. Hogy tartsák be a váci polgárok azokat a jogszabályokat, amiket nem ismernek, mert a polgármester fel se tölt a honlapra? Mit titkol a polgármester a polgárok előtt?