Nem a szociális juttatásokat emelik, hanem a szociális étkeztetés díjait a szociális válság küszöbén Vácon

A fél éve regnáló új városvezetés működése már annak kezdete óta botrányoktól hangos. Nemcsak visszaadott milliárdos állami támogatás, szájzár-rendelet, megemelt polgármesteri, alpolgármesteri bérek, adóbevezetések jellemzik Matkovichék tevékenységét, de a szociális érzéketlenség legkülönbözőbb formái is. Ilyen például a kilakoltatások folytatása, tovább növelése, ami mellé most csatlakozott a szociálisan rászorulók étkezési költségének indokolatlan megemelése is.

Az már nem újdonság, hogy a váci városházán a legfontosabb az, hogy a balliberális vezetők minél több pénzhez és pozícióhoz juthassanak – kvázi bármi áron. Az viszont minden jóérzésű embernél kiveri a biztosítékot, amikor azokon próbál valaki nyerészkedni, akik a leginkább rászorulnak a segítségre, támogatásra.

Történt ugyanis, hogy Vácon a Vác Város Önkormányzat Szociális Szolgáltatások Házában idén tavasszal – megjegyezzük, hogy a koronavírus járvány kellős közepén… – az önkormányzat több mint 10%-kal emelte meg a szociálisan rászorultak napi ebédjének árát. Kis fejszámolással arra a következtetésre juthatunk, hogy az emelés kiadja éves szinten egy plusz hónapnyi étkezés díját. Tehát azok, akik szociális étkeztetésben vesznek részt, idén 13 havi összeget fognak kifizetni 12 havi ételért.

Az emelés önmagában is felháborító, de az meg főleg, hogy az önkormányzat az idősektől, 70-80 évesektől, a rászorultaktól vesz el, ahelyett, hogy például önmagán próbálna meg egy kicsit spórolni. De ezt csinálják, mióta átvették a vezetést a városban: kilakoltatnak, új adókat vetnek ki, korábbi adókat emelnek meg, politikai kinevezéseket hajtanak végre, és saját maguknak osztogatnak plusz pénzeket. Ahelyett, hogy segítenék azokat, akik valójában rászorulnak arra.

Azt pedig már csak halkan említjük meg, hogy a Váci Hírnök önkormányzati lap úgy tálalta az ebéd díjának emelkedését, mintha annak mértéke a szokásos éves emelkedésnek lenne megfelelő, holott jóval afölött van…

Ez tehát Vác városvezetése: szociális érzéketlenség és elferdített valóságértelmezés.