Most duplán jól jönne a visszautasított 5 milliárdos állami beruházás Vácon – itt dolgozhatnának a munkanélkülivé válók

Még az országos sajtót is bejárta ősszel, amikor Matkovich Ilona balliberális polgármester visszaadta azt az 5 milliárd forintos támogatást a kormánynak, amit Vác egy új kulturális és szórakoztató központ létrehozására kapott. A baloldali orgánumok ujjongtak a polgármester „bátor tettén”, de sem ők, sem az új váci városvezetés nem gondolt bele abba, hogy az 5 milliárd elutasításával mi mindent is veszít a város. Például új munkahelyeket.

Elsősorban persze egy XXI. századi színvonalú, korszerű kulturális és szórakoztató központot, amely rendkívül sok funkciót el tudott volna látni: sporteseményektől kezdve családi és kulturális rendezvényeken, koncerteken át számos programnak adott volna helyet, és végre Vácnak lett volna egy hozzá méltó többfunkciós csarnoka. De ez csak az elsődleges kár, ott vannak ugyanis a járulékos veszteségek:

  • Elsőként az, hogy csarnok a legkorszerűbb környezetbarát energetikai innovációk felhasználásával épült volna, így a megújuló energiára épülő rendszer nem csak az új épületet, de a környező középületek egy részét is fűtötte volna. A fejlesztés lefújásával azonban marad a korábbi, magasabb szén-dioxid kibocsájtással járó rendszer.
  • Másodsorban az, hogy a csarnokkal együtt a városrész útjai, a járdák, parkolók, közvilágítás, parkok és infrastruktúra is teljesen megújult volna. De így maradnak a kátyúk.

De az igazi feketeleves ezeken is túlmutat. Ugyanis a koronavírus-járvány várhatóan az egész országot érintő gazdasági és szociális válságot fog okozni. Például jelentékeny munkanélküliséget olyan városokban is, mint Vác. Azonban ha Matkovich nem adta volna vissza politikai bosszúból, kisstílű csökönyösségből az 5 milliárd forint ingyenpénzt a kormánynak, akkor most itt lenne mentőövként a beruházás, ami felszívta volna a Vácon is valószínűleg kialakuló munkanélküliséget.

De Matkovich ezt is jól elbaltázta, nem lesz hova nyúlnia majd az önkormányzatnak, ha ne adj’ Isten, a járvány végén számottevő munkanélküliséggel kell szembesülniük. A váciak lassan hozzászokhatnak: nem számíthatnak új polgármesterükre sem nyugalom, sem veszélyhelyzet esetén.