Tömeges 100%-os bércsökkentés Vácon: fizetés nélkül hagy sok önkormányzati dolgozót Matkovich

Saját hivatalát felújítja, az önkormányzati intézményeket leépíti Matkovich Ilona. Hétfőtől az önkormányzati intézmények dolgozóinak jó része nem kap fizetést. De a „szájzár rendelet” miatt senki nem beszélhet.

Egyre elkeserítőbb és felháborítóbb a helyzet Vácon: míg az átfogó városházi felújításra és irodacsinosítgatásra akadnak milliók a válság idején is, a fél éve megnövelt új politikusi pozíciók érintetlenek, a megemelt politikusi pótlékok változatlanok, addig arra úgy tűnik, nincs pénz, hogy az önkormányzati alkalmazottakat kifizesse a városháza. Legalábbis erről tanúskodik az, hogy a polgármester javaslatára egyes önkormányzati intézmények dolgozóinak bérét április 20-tól, azaz hétfőtől 0,- azaz nulla forintra kell csökkentenie a vezetőnek.

Nem kevés család maradhat pénz nélkül hétfőtől Vácon: Matkovich Ilona levele szerint ugyanis azoktól a közalkalmazottaktól, munkavállalóktól meg kell vonni a teljes fizetésüket és állásidőt kell nekik elrendelni, akik olyan intézménynél dolgoznak, mely a járvány alatt szünetel, így a dolgozók akaratukon kívül vannak tétlenségre ítélve, de eddig kaptak bért. Tehát az önkormányzat nem ad fizetést, nem ad támogatást, nem nyújt szociális segítséget, nem segít a váci családokon, hanem még mélyebbre nyomja le őket az amúgy sem egyszerű veszélyhelyzetben. Bár a jogszabály szerint adhatna alapbért, távolléti díjat, legalább a minimálbérnek megfelelő összeget vagy a fizetés legalább egy töredékét, de Matkovich levele külön felhívja a figyelmet, hogy egy fillért se kapjanak az érintett dolgozók. Ezzel a lépéssel pár nap leforgása alatt sok család eshet el jövedelmének tetemes részétől, és kerülhet nem kicsi anyagi gondba, hogy aztán munkabér helyett segélyért álljon sorba.

Matkovich Ilona megint kimutatta a foga fehérjét ezzel az újabb embertelen intézkedésével. A váciakon nem segít, és nem arra talál ki forgatókönyveket, hogy hogyan indítsa be újra a helyi gazdaságot, turizmust, kereskedelmet, hanem felteszi a szokásos baloldali lemezt és megszorításokba fog. Azaz az embereken spórol. Bezzeg saját magán nem: láthattuk, hogy sokmilliós felújítás folyik a városházán, miközben a járvány költségeire közadakozást hirdetett. Míg a Polgármesteri Hivatalban a burkolatcsere és a lakkozás a legfőbb gond, addig sokan elveszítik a teljes fizetésüket az önkormányzati intézményeknél.

Vácon a Polgármesteri Hivatal kényelmére van pénz, az alkalmazottak kifizetésére, családok megélhetésének biztosítására nincs. Miközben a balliberális pártok az országos sajtóban hetek óta fizetésemelést követelnek a közszférában, addig helyben még az eddigi bért is teljes egészében elveszik az önkormányzati dolgozók jó részétől. Miközben a parlament adócsökkentésekről dönt, addig helyben nem hajlandóak visszavonni az idén év elejétől bevezetett 30-50%-os vállalkozói adóemeléseket. A sajtóban „rabszolgatörvényeznek”, Vácon viszont szemrebbenés nélkül nem fizetnek bért az alkalmazottaknak. Nem védik meg a céges munkahelyeket, és most már az önkormányzati dolgozók egy részének munkabérét se fizetik ki. Újabb példa arra, hogy a váciak sem békeidőben, sem veszélyhelyzet idején nem számíthatnak a polgármesterükre, mert az csak magára hagyni tudja őket, aki a balliberális sajtóban képzeletben már félig át is alakította Vácot osztrák kisvárossá.

Ha Önnel is megtörtént a fenti botrányos eset, küldje el nekünk a történetét Ön is a kapcsolat@VacOnline.hu címre, hogy megírhassuk – akár anonim módon is – személyes történetét!