Matkovichnak a költségvetés 1,53%-a is sok a koronavírus elleni közös védekezésre

Vácon sajnos a pénz a fontos, nem a baj. Megdöbbentő, de a váci balliberális városvezetésnek nem tetszik, hogy az önkormányzatnak is részt kell vállalnia a koronavírus-járvány elleni közös védekezés költségeiből. Míg a kormány ezermilliárdokat csoportosít át a költségvetésben, Matkovichék egy fillért se adnának, és inkább hangosan összeomlást vizionálnak. Azt már persze nem mondták el, hogy amúgy ez az összeg a váci költségvetésnek mindössze az 1,53%-a.

Vác város éves költségvetésének főösszege 7 526 688 000 forint. A gépjárműadó ebből 115 000 000 forint. Rövid fejszámolással meg is kapjuk, hogy mindez azt jelenti, hogy a költségvetésnek összesen a 1,53%-át kell Matkovichnak beadnia a „közösbe”, azaz Vácnak ennyivel kell hozzájárulnia ahhoz, hogy Magyarország emberéleteket mentsen, védekezzen a koronavírus-járvány ellen: védőfelszereléseket vásároljon a váci kórházba is, állja a megnövekvő egészségügyi, rendfenntartási kiadásokat, adókedvezményekkel és támogatásokkal segítsen a váci cégeknek és a munkavállalóknak is talpon maradni. Pedig az önkormányzatok hozzájárulása kisebb, mint a központi költségvetésé, a multiké vagy a bankoké. De Vác még ennyivel se venné ki a részét a védekezés közös költségeiből.

Szita Károly kaposvári polgármester, a Megyei Jogú Városok szövetségének elnöke a közterületi parkolás díjmentességével és a gépjárműadó átengedett részének a védekezési alapba helyezésével összefüggő polgármesteri kritikákra reagálva hangoztatta: “a cselekvés ideje van itt, nem a követelőzésé”. Egyúttal arra kérte a településvezetőket, polgármesterek legyenek és ne pártpolitikusok, emelkedjenek felül azon, hogy kit milyen párt színeiben választottak meg. Amikor a kormány arról dönt, hogy forrásokat csoportosít át a költségvetésben, azért teszi, hogy életeket mentsen, ehhez pedig mindenkinek, az önkormányzatoknak is kötelességük hozzájárulni – jelentette ki, hozzátéve, “ha így teszünk, sikert érünk el”. Szita Károly közölte, “felelős magatartásra van szükség mindannyiunktól”.

Spiegelhalter László, DJ és Vácrátót polgármestere ezeket a realista, de közös felelősséget vállaló, biztató gondolatokat írta ki Facebook oldalára:

Dj:47 bulink marad el. Volt aki felhívott és azt kérdezte, hogyan oldjuk meg, mennyit fizessen ki… Fizetni? Együtt…

Közzétette: László Spiegelhalter – 2020. április 4., szombat

A váci önkormányzatból azonban teljesen kiveszett a szolidaritás. Vác vezetése nem tesz semmit, csak együttérzés nélkül hangosan panaszkodik arról, hogy nekik milyen rossz. Pedig most az lenne a legkisebb emberi minimum, hogy ahol és ahogy csak tudnak, segítenek – a váciakon és a közös, országos védekezésben egyaránt.